Безплатни прегледи за туберкулоза правят в Монтана
Безплатни прегледи за туберкулоза правят в Монтана / Дарик - архив

Трета за тази година седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обявява МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, Монтана. Кампании „отворени врати” за превенция на болестта имаше през месец март, когато се отбелязва Международният ден за борба с „жълтата гостенка”, и през юни.

От днес до 16 септември, от 8 до 13 часа, в най-голямата областна болница в Северозапада всеки може да провери своя статус, съобщи д-р Цветан Петров, специалист в  отделението по пневмология и фтизиатрия .

Прегледите са безплатни, не се изисква направление от личен лекар. Приканват се гражданите, дори да нямат симптоми, социално слаби, лица без здравни осигуровки и такива с понижен имунитет, да се възползват от безплатните прегледи. Лекарите ще им направят здравна анкета, изследване „манту” и ако се налага - рентгенова снимка.

За превенция и лечение на туберкулоза в България средствата се осигуряват основно от Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН, който изпълнява поредна тригодишна програма до 2019 г. за ограничаване на тези социално значими заболявания. За болните от туберкулоза се полага напълно безплатно лечение, без значение дали имат здравни осигуровки или не. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се дават по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца. За болните от по-тежка мултирезистентна туберкулоза се финансира двугодишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебен автомобил, осигурен от Фонда, разказа д-р Петров. Програмата осигурява и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.

Продължава темпът на спад на дела на болните от туберкулоза в Монтана. В момента установените пациенти са статистически 28 на всеки 100 хиляди души в областта.

Д-р Цветан Петров сподели, че зачестява тенденцията през последните месеци да се откриват случаи на напреднала нелекувана туберкулоза у хора, които са пребивавали дълго в чужбина. В момента се лекуват трима пациенти, живели в Германия и Италия. Те са диагностицирани по време на кампанията на отворени врати през юни, когато са се прегледали 105 души.

 

От област Монтана няма регистрирани смъртни случаи вследствие на туберкулоза през последните години, подчерта д-р Петров.