Над 1 600 000 контрабандни цигари задържаха през август на МП „Капитан Андреево”
Над 1 600 000 контрабандни цигари задържаха през август на МП „Капитан Андреево” / Агенция Митници

1 643 880 цигари  и 238 кг нарязан тютюн за пушене и ароматизиран тютюн за наргиле без акцизен бандерол задържаха през август митничарите на пункта „Капитан Андреево”. Количеството е най-голямото за този период през последните две години, коментират от Агенция „Митници”.

Контрабандните цигари и тютюна са открити при щателни митнически проверки на леки коли, автобуси и товарни автомобили, влизащи в страната от Турция. На нарушителите са съставени 174 акта по Закона за митниците. От 850 пътници, с разписки са иззети безакцизни цигари, закупени от Република Турция, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос.

При един от случаите митническите служители селектирали за щателна проверка лек автомобил марка „Ауди А6" с френска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът, турски гражданин, пътувал сам и заявил, че няма нищо за деклариране. При проверката се установило, че под предните и задните седалки, както и в кухината за резервната гума са укрити 560 кутии безакцизни цигари, които са задържани. Срещу шофьора е съставен акт, а за обезпечаване на евентуални вземания по него са задържани 400 евро и 450 турски лири.

Над 1 600 000 контрабандни цигари задържаха през август на МП Капитан Андреево
netinfo

 

При друг случай същото укритие, мястото на резервната гума, е използвано за нелегално пренасяне на 94 кг ароматизиран тютюн за наргиле. Акцизната стока е открита при щателна митническа проверка на лек автомобил със сръбска регистрация, влизащ в страната от Турция. На нарушителя, сръбски гражданин, е съставен акт, а за обезпечаване на евентуални вземания от нарушителя са иззети 3000 евро.