Северна Корея забрани саркастични коментари за лидера Ким Чен Ун
Северна Корея забрани саркастични коментари за лидера Ким Чен Ун / БГНЕС, архив

Северна Корея забрани правенето на саркастични коментари за лидера Ким Чен Ун или за режима в страната, пише британският в. „Индипендънт".

Според азиатски медии дори и индиректните критики спрямо ръководството в Пхенян не са позволени.

Новите правила са представени на населението по време на партийни срещи с членове.

"Един държавен служител по сигурността лично организира срещи (с партийни членове), за да предупреди местни жители за възможни „враждебни действия" на вътрешни бунтовнически елементи", каза източник от провинция Чаган пред Радио Свободна Азия.

Служители на държавния апарат са казали на хората, че саркастични изрази като: „Всичко е по вина на Америка" ще се смятат за неприемлива обида срещу режима.

"Навикът на централните власти да обвиняват неправилната държава, когато причината за някой проблем очевидно се намира другаде, доведе до подигравки към партията от страна на граждани", допълва източникът.

Друг израз - „глупак, който не може да види външния свят", също е сред забранените саркастични забележки. Фразата идва от отказа на Ким Чен Ун да посети празненствата в Русия и Китай по повод на края на Втората световна война.

Азиатски медии съобщават за зачестили случаи на обществено недоволство спрямо севернокорейската власт, като пример за това са двата случая на графити, осмиващи властта, появили се в страната през последните седмици.

Източник: БГНЕС