Малинопроизводителите се събират в Лозница за трети път
Малинопроизводителите се събират в Лозница за трети път / Радка Минчева, архив

Малинопроизводителите от цялата страна се събират за трети път в Лозница утре. Националното изложение и Фестивал на малините и ягодоплодните продължава три дни, организира го Българската асоциация на малинопроизводителите.

Щандовете на производителите ще бъдат подредени на централния площад в Лозница още от сутринта, официалното откриване на събитието е в 12,00 ч. Очаква се на него да присъства представител на Министерството на земеделието. За 13,00 ч. е насрочено посещение на нови малинови насаждения и експериментално демонстрационни насаждения в региона. В 14,00 ч. е посещението на предприятието за преработка и разфасовка на пчелен мед от малини и на предприятие за замразяване и преработка на малини в Лозница. След това малинопроизводителите ще имат възможност да споделят с представителите на МЗХ проблемите на сектора. В 14,45 ч. започват дегустациите и оценките на различните сортове малини и ягоди, ще бъдат наградени и победителите в конкурса за най-атрактивно и вкусно изделие от ягодоплодни.

По-голямата част от съботния ден ще бъде посветена на мултимедийни и практически демонстрации на технически и научни достижения в областта на малинопроизводството. Ще има и презентации на закрити и открити площи на представители на фирми за: биопрапарати, поливна техника, системи против градушки и пригор, специализирана земеделска техника, комбайни за бране на малини, соларни системи и други. От 17,00 до 20,00 ч. местни производители ще представят традиционни домашно приготвени сладка, мармалади, натурални сокове и пуншове, ще има и фолклорна програма.

В неделя от 9,00 ч. на полето ще има практически демонстрации на машини, инструменти и съоръжения за малинопроизводството. В 14,00 ч. е закриването на изложението.