ЦИК ще назначава РИК-Разград, и ГЕРБ, и ДПС поискаха председателското място
ЦИК ще назначава РИК-Разград, и ГЕРБ, и ДПС поискаха председателското място / Радка Минчева

Две партии поискаха председателския пост в Районната избирателна комисия за президентските избори и референдума, а никой не пожела едно от двете заместник председателски места. Така след като не бе постигнат консенсус на консултациите на осемте парламентарно представени сили, остава служебно назначаване от Централната избирателна комисия.

На срещата при областния управител Манол Кившанов почти всички партии бяха представени от областните си лидери. Губернаторът уточни, че по закон РИК-Разград трябва да е 13-членна, като предварително са уточнени и квотите на различните партии – ГЕРБ – 4; БСП и ДПС – по 2; РБ, ПФ, „България без цензура“, Атака и АБВ – по 1. На представителите на областно ниво оставаше само да разпределят ръководните постове – председател, двама заместник-председатели и секретар.

Пръв председателския пост поиска Севгин Шукри от ДПС, същото, но за своята партия настоя и д-р Валентин Василев от ГЕРБ. Шукри се аргументира с това, че ДПС е най-силно представената партия в региона, а д-р Василев, подкрепен от Димитър Димитров от Патриотичния фронт и Георги Димитров от „Атака“ – че ГЕРБ е управляващата партия на национално ниво и регионалното представителство не е критерий в този случай.

Рейхан Вели от РБ настоя за едното заместническо място, а Наско Анастасов от БСП поиска да има секретар.

До компромис не се стигна, изобщо други варианти не бяха обсъждани и Кившанов обяви, че ще представи протокола от заседанието в ЦИК, откъдето да назначат РИК-Разград.

По-късно станаха ясни и поименните кандидатури на партиите, повечето от номинираните имат опит в администрирането на изборни процеси, само трима досега не са били в общински или районни комисии.

От ГЕРБ предлагат за председател на РИК юристът Радка Башакова, а за членове на РИК - Юлиян Стойчев, Красимир Атанасов и Диана Йорданова. Предложенията на ДПС  са в РИК да бъдат включени Нергин Хамдиев и Ирфан Ахмедов. От БСП предлагат за секретар Любица Бочева и за член на РИК Катинка Матеева. Номинацията на АБВ за член на комисията е бившият шеф на сектор „Обществен ред и сигурност“ в община Разград Мирослав Добрев. Предложението на Патриотичния фронт е Светлана Недялкова Неделчева. България без цензура предлага в състава на РИК да бъде включен адвокат Антон Монев. Номинацията на Реформаторския блок е Бенан Шазиев Фетов. Предстои представителят на партия Атака да направи писменото си предложение за представител на РИК.

ЦИК ще назначава РИКРазград и ГЕРБ и ДПС поискаха председателското място
netinfo