Амелия Гешева: ЗАЕДНО не е просто дума, това е философия
Амелия Гешева: ЗАЕДНО не е просто дума, това е философия / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Амелия Гешева: ЗАЕДНО не е просто дума, това е философия
89468
Амелия Гешева: ЗАЕДНО не е просто дума, това е философия
  • Амелия Гешева: ЗАЕДНО не е просто дума, това е философия

ЗАЕДНО не е просто дума, това е философия“. Това заяви в интервю за Дарик радио зам.-кметът по култура Амелия Гешева във връзка с развитието на Пловдив като културна и туристическа дестинация в контекста на Европейска столица на културата 2019. По думите й, продължава да се налага тенденцията, че градът не е само място за изява, а и за срещи на хора от различните изкуства, като поредното доказателство е продължаващият до ноември месец Есененен салон на изкуствата.

Коментарите, които идват от чужбина като оценка за града като туристическа и културна дестинация са много добри. Радващо е, че наградата "Златна ябълка“, която Пловдив получава днес, за изключителен принос в развитието на туризма и културата, идва в момент, в който ние всички се нуждаем от повече самочувствие. Нека сме горди с това, което правим ЗАЕДНО тук, защото тогава се получава още по-добре“, заяви тя.

Пловдив е град, в който се случва и добро и лошо. Важно е мъдростта, която извличаме, за да продължим напред. Случилото се с тютюневите складове е огромен проблем, който показва, че в тази държава има луфтове в законодателството, свързани с опазване на културното наследство. Може би най-накрая е време това да се промени и Пловдив ще се включи в този дебат“, коментира зам.-кметът по култура.

Амелия Гешева подчерта още, че е много важно да се опази паметта и да се даде нов живот на културното наследство, както и да се консолидират усилията на всички, за да има Пловдив добри проекти за 2019-та година.

Всяко едно пространство в този град е важно за случването на концепцията, защото и в Стратегията за развитие на културата на Община Пловди е заложена децентрализация и изваждането на културата от традиционните места“, заключи тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл и на страницата на Дарик радио.