Социалистите от областта почетоха битката край село Константин
Социалистите от областта почетоха битката край село Константин / снимка: Пресцентър - БСП

Над 100 социалисти от цялата област се поклониха пред подвига на Еленската партизанска чета, влязла в бой с жандармеристите на 7 септември 1944 година в Константин. Пред паметника в еленското село се събраха социалисти от няколко поколения, за да почетат паметта на загиналите в неравната битка.

С едноминутно мълчание те се поклониха пред седемте жертви, а председателят на БСП в Елена Сашо Топалов благодари на всички, които за поредна година се събраха пред паметника в Константин. „Живеем в много трудни времена. Някой иска да пренапише историята ни и да забравим тези дела, които са се случили преди нас. Но ние сме тук, за да отдадем нашето уважение и почит към загиналите в Константинската битка. Лобните места на тези герои стоят. Единственото, което можем да обещаем е, че няма да допуснем историята да забрави тези неща”, сподели Сашо Топалов.

Към всички пред паметника се обърна и членът на Изпълнителното бюро на НС на БСП Весела Лечева, която подчерта, че няма силна държава, която не зачита и не помни своята история. „Мога да кажа също, че няма силна държава, която не съхранява своите традиции и не тачи своите герои. Винаги съм твърдяла, че БСП винаги е била национално отговорна партия и никога не е допускала да я разделя историята”, сподели Весела Лечева.

Областният председател на БСП Валентин Ламбев припомни историческите събития отпреди 72 години и сподели пред всички присъстващи, че социализмът е жив заради смисъла на обществения му идеал.

„Силата на нашата идеология и на БСП като политическа формация не е в спомените и тъгата по изгубеното време, и в поруганите идеали или в мъката по жертвите, които са дадени, а в способността да види своето бъдеще като бъдеще на цялото общество”, добави Ламбев.

Пред паметника беше и Румяна Цонева, което е дъщера на първия загинал партизанин в битката. Нейният баща се включва в Еленската чета, която на 1 септември се изнася в източната част на Еленска околия на лагер до село Бойковци. База на четата става семейството на Никола и Велика Ганеви, които се грижат за партизаните като за свои деца. Ръководството на четата решава на 6-ти септември да се проведе акция в няколко села от региона.

След нейния успех, се решава на следващия ден да се завземе село Константин като, а сутринта на 7 септември група да замине за селото и да води преговори с кмета и старшия на полицейския участък за предаване на властта. В резултат на извършено предателство полицията е уведомена и в Константин пристига жандармерия. Полицейските части блокират селото и устройват засада. В последвалия бой четата дава седем жертви.