Първа награда за Вяра Пенчева от  Седмия международен детски конкурс за рисунка „Обичам моята родина
Първа награда за Вяра Пенчева от Седмия международен детски конкурс за рисунка „Обичам моята родина / 100 вести

Във водещата си статия днес вестник 100 вести пише, че: „малката художничка Вяра Пенчева от Габрово е отличена с първа награда от Седмия международен детски конкурс за рисунка „Обичам моята родина", организиран от НД „Русофили" със съдействието на СБУ.

Шестгодишната сладурана, внучка на бившия председател на Общинския съвет арх. Иван Николов и дъщеря на арх. Димка Пенчева, очевидно в наследство таланта, с който удивлява и света - през януари нейните „Папагали" й отредиха втора награда в световната онлайн надпревара Worldwide Kids Drawings.

Конкурсът на НД „Русофили" пък бе спечелен от нея и през миналата година, напомни нейният дядо арх. Николов. На сайта на организаторите на патриотичната художествена надпревара се вижда, че „рисунка № 3.1.98. е получила 558 гласа". Творбата, класирана втора, е с 212 вота „за". Сред наградените от Габровска област са общо 29 деца, учители и родители от Габрово, Севлиево и Дряново. Част от тях ще получат своите отличия по време на Националния събор на русофилите на 11 септември 2016 г. край язовир „Копринка".

В друга статия на първа страница изданието отбелязва:

Четиридесетото издание на международния фестивал „Дни на камерната музика - Габрово" започва днес и ще вълнува почитателите на сериозната музика до 15 септември. Според диригента на Габровския камерен оркестър и организатор на фестивала Иван Стоянов програмата на музикалното събитие и този път ще изненадва габровската публика както с подбраната музика, така и с композитори и изпълнители.

Тя съчетава традициите в провеждането на фестивала с новостите в една добра пропорция, смята Иван Стоянов и припомня, че през 1976 година Милко Коларов - тогавашен диригент на Габровския камерен оркестър, заедно с Панчо Владигеров основават Дните на камерната музика в Габрово. Фестивалът ще предложи 8 концерта, като запазва стремежа си да обновява своя афиш с нетрадиционни концерти.