Враца има своя Алея на признателността
Враца има своя Алея на признателността / Областна администрация - Враца

За първи път в историята си Враца има своя Алея на признателността. Това стана с решение на общинския съвет на тържествено заседание днес. Сесията бе посветена на 100-годишнината от паметните сражения на 35-ти врачански пехотен полк в Добричката епопея по време на Първата световна война. Алеята ще носи името на командира на полка полковник Васил Таслаков. Предложението, внесено от заместник председателя на местния парламент Владимир Христов, бе прието единодушно. Решението бе взето точно в деня на отбелязването на юбилея от тези сражения.

„Днешният ден е повод да споменем един от полковете, дал най-много жертви в тридневните боеве за Добрич – това е 35 врачански полк с командир полковник Васил Таслаков, полкът, наречен от принц Борис „железният полк“, заради своята смелост и сила. Днешният ден е един от тези, които засвидетелстват характера на един народ. Характерът на 35-ти врачански полк и неговия командир Васил Таслаков доказва гордия дух на смелите и достойни наши предци, чиято кръв остава завинаги на добричка земя. Враца помни своите герои. Заставайки пред мемориалната плоча и паметника на загиналите във войните за национално обединение, именуван Алея на признателността „Полк. Васил Таслаков“, ние почитаме героите, пролели кръвта си в каузата на свободата. Нека никога не забравяме този акт на храброст!“ – каза в словото си пред общинс

кия съвет кметът Калин Каменов. На тържествената сесия присъстваха също областният управител Малина Николова, заместник областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски, председателят и членовете на Инициативния комитет за отбелязване участието на врачани в Добричката епопея, кметове на общини от врачанска, ученици, общественици и граждани.

След края на сесията всички се отправиха в шествие до Алеята на признателността, която се намира в непосредствена близост до паметника на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918, известен на врачани като „Лъвчето“.

Областният управител Малина Николова поздрави почетния караул на Военно формирование 54 990, с което започна военния ритуал.

В своето приветствено слово областният управител припомни героичността на Добричката епопея, оставила преди 100 години траен отпечатък с мъжеството, храбростта и саможертвата на българските войски и тяхната победа по време на Първата световна война.

Мемориална плоча в памет на загиналите врачани в Първата световна война бе открита от председателя на Общинския съвет във Враца Румен Антов и председателя на Инициативния комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война Радослав Божинов. Тържествен водосвет отслужи траянополският епископ Киприян.