Общината предлага танцуването на български хора в Цар-Симеоновата градина да се измести другаде
Общината предлага танцуването на български хора в Цар-Симеоновата градина да се измести другаде / Дарик архив

„Община Пловдив не е против провеждането на хорà, като предлагаме това да става на алтернативни места“. Това заяви Георги Маринов, заместник-кмет „Обществен ред“ във връзка с общинската забрана за танцуване на български народни танци в Цар-Симеоновата градина и на площад „Централен“.

До казуса се стигна след като в администрацията са постълили редица сигнали и жалби от страна на граждани за нарушаване на спокойствието в парка заради силна музика при провеждането на мероприятието, обясни още той.

"Това е така наречената „бяла зона“ за разходка и отдих на пловдивчани и гостите на града", коментира Маринов.

Съгласно приетите промени от Общински съвет в нормативната уредба и чл. 4, ал. 7 от Наредбата за осигуряване на обществения ред се забранява използването на електронни усилвателни устройства на обществени места.

„Ето защо при постъпване на заявление за провеждането на подобни мероприятия на площад „Съединение“ или друго място, същите ще бъдат удовлетворявани“, каза още зам.-кметът и допълни, че площад „Централен“ и Цар-Симеоновата градина са места, където се провеждат събития и мероприятия, в които Общината е организатор и са включени в културния календар.

Очаква се днес протестиращите срещу забраната да внесат жалба в Административен съд - Пловдив.