В П. Тръмбеш показват атрактивната изложба Габровска сметка
В П. Тръмбеш показват атрактивната изложба Габровска сметка / netinfo

Домът на хумора и сатирата гостува в Историческия музей в Полски Тръмбеш
с тематична изложба "Габровска сметка" от художествения фонд „Хумор на народите”. Експозицията ще остане в Полски Тръмбеш до 31 октомври, а официалното откриване е днес от 13:30 ч.

Това е второто за годината гостуване на габровския музей в Историческия музей в Полски Тръмбеш. Поводът е повече от приятен – празникът на града, затова Веселата къща е приела с широко сърце да стане част от него. Надяваме се, че сегашната изложба „Габровска сметка” ще прибави много смехо-фойерверки в празничното пространството над Полски Тръмбеш, коментират организаторите.


Експозицията включва габровски вицове с илюстрации на Борис Димовски (1925-2007). Художникът, почитан като един от духовните бащи на Дома на хумора, е почетен гражданин на Габрово тъкмо със заслугите си за популяризирането на местния хумор, придобил национална и международна популярност. Преди половин век се появява книжката „Габровски шеги” с вицове, анекдоти и весели истории с графично оформление на Димовски и встъпителни думи от Радой Ралин.

Веднага претърпява няколко издания и излиза в превод на няколко езика в София. Така получава „билет” за пътуване по света. Народната мъдрост, която блика от вицовете и анекдотите за габровци, става разбираема, привлекателна и отваря душите и сърцата на толкова много хора от близо и далеч не просто за Габрово, а за България.

Илюстрациите в изложбата са от художествения музеен фонд „Хумор на народите”, в който се съхраняват над 500 произведения на Борис Димовски, постъпили като откупки и дарения от самостоятелни изложби, а в по-ново време – и като дарения от наследниците на художника. Карикатурите и илюстрациите участват в издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в самостоятелни или тематични изложби не само в Габрово.А който е посещавал музея  знае, че почти цялата му територия е една постоянна изложба на творчеството на Димовски.

Предприемчивостта и изобретателността, умението на габровци да си правят добре сметката, бързо да отделят зърното от плявата, или с други думи – да бъдат стратези и визионери, са в основата на просперитета и на възрожденско, и на по-сетнешно Габрово. Тези бодкаджии и вариклечковци, както ги наричат преди два века, са имали самочувствие да се съизмерват с най-напредничавите и най-успешните, а това дава предимство да ги настигнеш и надминеш. Ето обяснението на максимата: когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави.

Габровският хумор дава не само настроение и оптимизъм, но и идеи, той е език, подходящ и за дипломати, и за политици, и за обикновени хора. Не случайно част от изложбата бе показана миналата година в Народното събрание. Не сме правили обаче анализ с какво е обогатила нашите пратеници там. Тази година през пролетта колекцията бе показана в Търговище, а през лятото в Бургас. Надяваме се и тук габровският хумор да намери почитатели и ценители.

Само в изложбата в Полски Тръмбеш могат да се видят хумористични сувенири, издържани в габровски закачливо-самоироничен стил, а гостите от Дома на хумора ще предложат и весела демонстрация на прочутата габровска пестеливост и сметкаджилък.
"Нека всеки си тръгне от изложбата „Габровска сметка” по-ведър, по-усмихнат, зареден с идеи за делник и празник (ще ги открие в посланията на изложбата). Само ден с усмивки е пълен и осмислен", посочват организаторите.