Пловдив е домакин на връчването на оскари-те по туризъм – Златна ябълка
Пловдив е домакин на връчването на оскари-те по туризъм – Златна ябълка / Дарик архив

Пловдив е домакин на едно от най-престижните международни събития в областта на туризма – годишните награди на авторитетната световна федерация на журналистите и писателите по туризъм FIJET. Форумът стартира днес и ще продължи до 11 септември.

Градът под тепетата е носител на отличието "Златна ябълка“. Наградата, която се връчва от 45 години насам, е определяна от много специалисти като туристическия Оскар.

Журналисти от 12 страни, сред които Франция, Великобритания, Румъния, Испания, Хърватска и Египет ще пишат за Пловдив. Наградата „Златна ябълка“ има повече от 50 носители от 1970 г. до днес.

Официалната церемония по връчването на приза за изключителен принос в развитието на туризма ще се състои на 9-ти септември на Пеещите фонтани. Музикален домакин на събитието ще бъдат хорът и оркестърът на Пловдивската държавна опера.

В града ще пристигне и екип на една от най-гледаните хърватски телевизии – Риека ТВ. Той ще заснеме филм за града, спечелил кандидатурата “Европейска столица на културата през 2019 г.“. Град Риека е носител на номинацията година по-късно през 2020-та.