До дни може да има споразумение между САЩ и Русия за изход от кризата в Сирия
До дни може да има споразумение между САЩ и Русия за изход от кризата в Сирия / БГНЕС

Владимир Путин каза, че той и американският му колега Барак Обама са направили поредната стъпка към намирането на изход от кризата в Сирия, предаде Ройтерс.

В изявление пред репортери след края на срещата на Г-20 в китайския град Ханчжоу президентът на Русия изтъкна, че преговорите за приключване на сирийската гражданска война са на прав път и че споразумението може да бъде постигнато до няколко дни.

Кремъл: Срещата на Путин и Обама мина добре

По думите му между него и Обама има разбирателство по проблемите пред света и Сирия.

Путин отбеляза, че Иран и други държави трябва да бъдат държани в течение относно преговорите по сирийската криза и евентуалното й решаване.

Владимир Путин спомена, че според Москва на Иран вече трябва да бъде разрешено да добива петрол в количествата отпреди наложените му санкции. Той отбеляза, че сегашните международни цени на петрола са несправедливо ниски и изтъкна факта, че Русия поддържа приятелски отношения с водещия производител на петрол Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

САЩ няма да отменят санкциите срещу Русия, докато тя не изпълни ангажиментите си от Минск

На пресконференцията си Путин каза, че Русия е готова да възстанови пълноценните си отношения със САЩ и оцени като "ненормално" сегашното състояние на тези отношения, съобщи ТАСС. Той добави, че Москва е готова и да подобри отношенията си с Великобритания, но не възнамерява "да се натрапва".

Освен Нормандския формат няма друг вариант за решаване на кризата в Украйна, каза още Путин. Той обаче подчерта, че консултациите между лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция трябва да водят до подобряване на ситуацията.

Руският президент засегна и темата с турската военна операция на сирийска територия, която по думите му не е била неочаквана за Москва. Той обясни, че Русия разполага с министерство на външните работи и специални служби, за да има "по-малко неочаквани събития", съобщи ТАСС.

Путин: Русия води и ще води абсолютно миролюбива външна политика

Ройтерс цитира и коментара на Путин по повод десетилетния руско-японски териториален спор за четири острова в Тихия океан. "Съветският съюз получи тези острови и Съветският съюз бе готов да върне тези острови", каза той. А относно опитите за решаването на спора сега посочи, че остават въпроси от икономическо естество, за сигурността, а също и хуманитарни проблеми, които трябва да бъдат обсъдени.

Източник: БТА