Зам. областният управител Виолета Тодорова участва в честванията на 100-годишнината от Тутраканската епопея
Зам. областният управител Виолета Тодорова участва в честванията на 100-годишнината от Тутраканската епопея / Областна администрация-Разград

Заместник областният управител на област Разград Виолета Тодорова взе участие в Националния събор-възпоменание по случай 100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград. Събитието се е провело на 4 септември в Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916” край Тутракан – уточняват пресслужбата.

Виолета Тодорова е поднесла венец в памет на загиналите в боевете за Тутраканската крепост пред изградения през 1922 г. паметник-обелиск, на който на български, румънски, немски и турски език са изписани думите “Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество.”

Официални гости на събитието са били и вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната ген. Константин Попов, политици, народни представители, представители на местни и регионални власти и потомци на героите.

Честването е започнало с тържествена литургия и водосвет в параклис „Св. Георги Победоносец”. Заупокойна панихида в памет на загиналите герои при Тутракан и във войните за национално обединение на България е отслужена от Русенския митрополит Наум.

Със съдействието на Областния управител на област Разград председателят на Областния съвет на ветераните от войните в Разград Стоян Великов е бил включен в официалната програма с рецитация на своето стихотворение „Памет”, посветено на военните паметници, за което е бил поздравен лично от вицепрезидента Маргарита Попова.

Съборът е завършил с възстановка на битката при Тутракан през 1916 година с участието на доброволци от Национално дружество „Традиция”, НВУ „Васил Левски”, Военно дружество „Традиция”, Румъния и Дружество „Дойчес Фрайкорпс”, Румъния - информират още от Областна администрация-Разград.

Зам областният управител Виолета Тодорова участва в честванията на 100годишнината от Тутраканската епопея
netinfo