Пловдивчанка надбяга мъжете в първия трансграничен маратон „Via Pontica“
Пловдивчанка надбяга мъжете в първия трансграничен маратон „Via Pontica“ / netinfo

Над 120 бегачи – предимно българи, но и 10 румънци и 1 англичанин – се включиха в първото издание на трансграничния маратон „Via Pontica“, който разградският клуб за приключенски спортове „Зелена стъпка“ организира. Състезателка от Пловдив показа най-добро време в маратонската дистанция, надбягвайки с 27 секунди най-бързия мъж по трасето.

Маратонът се проведе днес на територията на България и Румъния, стартът и финалът бяха на плажа до къмпинга в Крапец, а в северната ни съседка бегачите стигнаха до Вама веке и Мангалия.

Състезанието бе в общо четири дистанции – 42 км, 21 км., 13 км. и детско трасе от 2 км., като само маратонската дисциплина преминаваше границата, останалите бягания бяха на територията на България.

Победител в класическата маратонска дистанция при жените е 35-годишната Таня Димитрова от Пловдив, която стигна до финала за 212 минути и 58 секунди.  Времето й се оказа по-добро от това на най-бързия мъж в състезанието с 37 секунди. Медалът за второ място получи 40-годишната Даниела Фастен от Бургас, а трета остана 38-годишната Красимира Петрушкова от „iRun“-Варна.

Победител при мъжете е 38-годишният Милен Тончев от софийския клуб „5kmrun“, пробягал трасето за 213 минути и 35 секунди. Втори е 40-годишният Петьо Костов от Червен бряг, а трети Николай Колев от Варна.

34-годишната Цветелина Венкова от „Зелена стъпка“-Разград бе най-бърза при жените в дистанцията от 21 км. с време 110 минути и 9 секунди. Втора финишира Катя Дженкова от Варна, а трета – Гергана Михайлова от София.

При мъжете в полумаратонската дистанция победител е лекоатлетът от Добрич, който преди 3 години стана известен не само с това, че има спортни успехи, а че ги постига като се храни с по баничка на ден. Поредният успех за 26-годишния Йордан Петров от „Добруджа-99“ е време от 88 минути и 56 секунди за 21 км. и първо място в полумаратона в състезанието „Via Pontica“. Румънският бегач Йонут Гизила остана втори в тази дисциплина, а трети е Огнян Ковачев от София.

В най-късата дистанция за възрастни – 13 км. – при жените най-бърза е 35-годишната Веселина Йорданова от София, втора е бургазлийката Стефка Стоянова, а трета – Емилия Йорданова от „Зелена стъпка“-Разград.

Румънецът Василе Апетроайе е победител при мъжете на 13 км., 3 минути след него е финиширал 18-годишният Ахмед Ахмед от Цар Калоян, който се състезава за „Зелена стъпка“-Разград, а трети е Павел Павлов от Варна.

Момиче е победител в детската дистанция от 2 км., 13-годишната Цвета Комитска е изпреварила с 5 секунди Даниел Ангелов от Русе, 16 секунди след победителката пък е финиширал Теодор Младенов от Разград.