Кирил Добрев: Вярвам, че в името на промяната различията могат да бъдат преодолени
Кирил Добрев: Вярвам, че в името на промяната различията могат да бъдат преодолени / DarikNews.bg, архив

В предстоящата мажоритарна надпревара БСП има най-адекватната кандидатура, съобразена с международната обстановка и ситуацията вътре в страната. Тази оценка на ген. Радев даде Кирил Добрев, депутат от коалиция „БСП лява България".

Г-н Добрев, не се ли получава така, че БСП убеждава обществото, че кандидатурата на генерал Радев е надпартийна, а партията в обратното?

Двете неща не си противоречат. Ако има партия, която стои най-близо до хората, това е БСП. И не виждам нищо ненормално левият кандидат Румен Радев да бъде над БСП и да бъде кандидат на българските граждани. Защото няма нищо по-човечно и нормално от това БСП да е близо до хората. БСП винаги е инвестирала в граждански квоти и гражданското общество. Имаше момент, когато се занимавахме със себе си, но днес съм спокоен, че БСП вади най-силната кандидатура. И това е ген. Румен Радев.

Защо продължавате да наричате тази кандидатура гражданска?

Защото ген. Радев не е член на БСП, но е приел ценностите на БСП, както милиони други. Те не гласуват за БСП, поради много причини. Именно такива хора биха дали вота си за кандидат като Румен Радев.

Проблем ли е да се назове тази кандидатура партийна?

Не, няма такъв проблем. Но хората имат нужда от надпартийна кандидатура. Хората са уморени от обременени партийни кандидати. Затова ген. Румен Радев е най-адекватната кандидатура. Той е професионалист, доказал се извън партийните схеми и йерархии, човек прегърнал левите идеи, човек готов да работи за България.

Бих могъл да се съглася с това определение за генерала. Но не го ли обремени партийно на даден етап БСП?

Начинът, по който бе обявен ли имате предвид?

Генералът не излезе сам да обяви, че ще бъде издигнат от широк Инициативен комитет, не обяви кой ще е вицепрезидента му? Дали ще бъде партийна фигура, която да уравновесява неговата надпартийност?

Ако има нещо, което е една идея по-широко от коалицията, то това е Инициативния комитет. БСП си постави две задачи на тези избори - да обедини лявото и да ги спечели. Формата Инициативен комитет дава повече възможности на кандидата. Обръщам се към всички леви организации да намерят начин да се включат в Инициативния комитет, защото тази кандидатура е изключително силна и може да помогне да обединим лявото. Вратата към АБВ и всички други леви формации е отворена.

Това очевидно не е така. Защото се казва, че кандидатурата е на БСП, а не на Инициативния комитет. Корнелия Нинова ще бъде ли в Инициативния комитет?

Първо - инициативата за кандидатурата на ген. Радев дойде от структурите на БСП. Към тази кандидатура се присъедини и АБВ. Какво се промени в отношението на АБВ към ген. Радев? По отношение на БСП - разбирам. Но към ген. Радев? И освен АБВ, защо да е проблем тази кандидатура да бъде подкрепена от граждански организации, от изявени личности? Всяка една стъпка е надстройка над всичко останало. Вярвам, че в името на това в България да има промяна различията могат да бъдат преодолени и да изберем ген. Радев за президент на страната.