Продължава гасенето на пожарите край селата Главан и Хухла
Продължава гасенето на пожарите край селата Главан и Хухла / DarikNews.bg, архив

Трето денонощие гори пожарът край село Главан в община Гълъбово. На 2 септември следобед пожарът беше локализиран, като работата по гасенето му продължава. Ст. инспектор Михаил Михов от пожарната в Стара Загора обясни, че пожарът е локализиран на площ от 5440 декара, от които 2500 са смесена гора. Огънят е ограничен с помощта на просеки, направени с верижната техника. Усилията на екипите са концентрирани върху възникнали вътрешни огнища. В гасенето са се включили автомобили от пожарните служби в София, Ямбол, Пазарджик и Смолян. Михаил Михов уточни, че се гаси със способа насрещен огън, което се налага поради трудно достъпното място. На терен работят и 30 военнослужещи от формирования в Стара Загора. Военнослужещите оказват помощ на населението.

Над 500 дка сухи треви и храсти се разгоряха в пресечена местност в района на село Хухла в община Ивайловград. Действията по потушаването на пожара продължават. Няма опасност за населението. Сигналът за възникването на пожара е подаден в 11.28 часа на 2 септември. В ликвидирането на произшествието са съсредоточени екипи от пожарната на Ивайловград, Маджарово, Любимец, Свиленград с шест пожарни автомобила, служители на горското и доброволци от община Ивайловград. Предислоцирани са и два екипа с два пожарни автомобила от Кърджали. В гасенето на пожара се включи и вертолет Ми-17 от състава на ВВС.

Огнището на пожара в Сакар планина, който възникна на 30 август в близост до село Българска поляна в община Топловград е успокоено. В петък сутрин бедственото положение за общината бе отменено.

Дежурните противопожарни екипи са направили пълен обход по целия периметър на пожара. При поредното бедствие в Област Хасково бяха унищожени над 12 хиляди декара площи, от които над 9 хиляди декара иглолистни и широколистни гори. Над три дни продължи борбата със стихията. За потушаване бяха ангажирани стотици пожарникари, полицаи, военни, горски, общински служители и доброволци. Причината за възникването на пожара е нерегламентирано почистване на пасища със селскостопанска техника.

Говорителят на пожарната служба в Пловдив инспектор Цвятко Дешев уточни, че все още има противопожарни екипи, които превантивно стоят на място.

Източник: Фокус