От липса на квалифицирани кадри се оплака бизнесът на срещата Да! На българските региони - Разград
От липса на квалифицирани кадри се оплака бизнесът на срещата Да! На българските региони - Разград / Радка Минчева

От липса на квалифицирани кадри се оплака бизнесът по време на дискусията "Да! На българските региони - Разград". Това е 13-тото подобно събитие от националната кампания „Да! На българската икономика” на вестник "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ.

Над представители на бизнеса, местната и държавната власт от региона участваха в дискусията, чиито домакин бе кметът на Разград д-р Валентин Василев. В срещата взеха участие: зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, Николай Нанков – зам. министър на МРРБ, Стамен Янев – изп. директор на Българска агенция за инвестиции, Живко Табаков – съветник на министъра на туризма, Ирена Соколова – зам. председател на Парламентарната Комисия по култура, зам. областният управител Нурие Црънгалова, представители на местната власт, Славка Бозукова – главен редактор на в-к „Стандарт”.

Темата за липсата на кадри подхвана представителят на КРИБ и шеф на „Биовет – клон Разград“ Теменуга Газдова. Тя уточни, че освен, че местната образователна структура не е съобразена с нуждите на бизнеса, трудно е и привличането на кадри от други региони. Пътната инфраструктура е лоша, а в града няма дори денонощна аптека – даде конкретни примери, които затрудняват трансферите на специалисти от други места. Газдова призова да се даде възможност, когато кандидатите за паралелки по необходими за местния бизнес специалности не са запълнени, да не се закриват. Това вече ще е така – отвърна образователният заместник-министър Диян Стаматов, по думите му вече може две специалности да се събират в един клас. Той коментира и възможността за дуално обучение.

Оказа се, че то вече се прилага в съседна област. Изпълнителният директор на „Каолин“-Сеново Радомир Чолаков обясни закъснението си за срещата с откриване на цех за дуално обучение, в който ще се обучават ученици от училище в Сеново.

Кметът на Самуил д-р Бейтула Сали също коментира образователния дефицит. По думите му този проблем е не само за бизнеса, а за администрациите, кметът сподели, че се случва завършили висше образование младежи да не могат да напишат молба са работа.

Директорът на „Балканфарма-Разград“ Димитър Папазов пък коментира, че има нужда и от подобряване квалификацията на учителите в региона. Стаматов увери, че това също вече е приоритет в образователните реформи.

Добрата новина за образованието, която излезе от тази среща, бе, че от исканите от училищните управи 22 ученически автобуса 6 ще бъдат предоставени до края на месеца – съобщи Диян Стаматов.

В най-скоро време ще бъде избран изпълнителят на обществената поръчка за ремонт на пътя Разград – Търговище – това пък бе най-добрата новина, споделена по време на дискусията. Обяви я заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той припомни, че стойността на ремонта е 12,3 милиона лева.

Подарък пък имаше за кмета на Разград д-р Валентин Василев. Връчи му го изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев – проект за наредба за насърчаване на инвестиции с общинско значение клас Б. Ще я обсъдим и внесем още на следващата сесия на Общинския съвет – обеща кметът.

От липса на квалифицирани кадри се оплака бизнесът на срещата "Да На българските региони  Разград"
netinfo

От липса на квалифицирани кадри се оплака бизнесът на срещата "Да На българските региони  Разград"
netinfo

От липса на квалифицирани кадри се оплака бизнесът на срещата "Да На българските региони  Разград"
netinfo