Застреляха симпатизант на Ислямска държава в Дания
Застреляха симпатизант на Ислямска държава в Дания / ThinkStock/Getty Images

Датски гражданин от босненски произход, симпатизиращ на групировката "Ислямска държава", почина в болницата, след като влезе в престрелка с полицията в Копенхаген, предаде Франс прес.

Медиите го идентифицираха като Меша Ходжич, роден в Босна. Полицията подозира, че е свързан с базираната в Германия джихадистка групировка "Миллату Ибрахим" и симпатизиращ на "Ислямска държава", но според нея няма данни, че това е било причина за стрелбата.

Обсебена от „Ислямска държава" тийнейджърка намушка до смърт майка си

Ходжич прострелял двама полицаи и случаен минувач в квартал Кристиания вечерта в сряда, след което избягал, а полицията го открила в апартамент в предградията вчера сутринта.

25-годишният босненец бил тежко ранен при престрелка с полицаите, докато опитвал да избяга. През нощта той е починал в Националната болница, съобщи полицията, която разследва обстоятелствата около смъртта му.

Стрелба в Копенхаген по време на дебат за свободата на словото, има загинал и ранени (СНИМКИ)

Според датската телевизия той бил заловен с около 50 кг хашиш и над 1000 джойнта. Полицията уточнява, че е бил чест посетител на прочутата "Пушър стрийт", където се продават наркотици.

Днес жители на Кристиания, основана от хипита през 70-те години, започнаха да разрушават сгради, обитавани от продавачи на хашиш, защото смятат, че тяхната търговия вреди на сигурността в квартала.

Източник: БТА