Трети месец фирмените обороти растат заради проверки на НАП
Трети месец фирмените обороти растат заради проверки на НАП / Sofia Photo Agency, архив

За трети пореден месец оборотите на търговските обекти на територията на област Шумен значително нарастват в резултат на непрекъснатия контрол от служителите на Националната агенция за приходите.

От агенцията по приходите съобщават, че само за август са извършени 171 проверки.

За същия период органите по приходите в офис Шумен са съставили 10 акта за установяване на административни нарушения за неиздаване на касови бележки за неспазване на други изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.

Резултатите от кампанията показват, че са завишени отчетените обороти, но освен неиздаване на касови бележки са констатирани и нарушения, свързани с несъответствие в оборота от касовия апарат и действителния оборот в касата; невъвеждане в касовия апарат на сумите, с които всеки обект започва работа в началото на деня; липса на кочани с ръчни касови бележки в обектите, както и неотразяването им в касовата книга и др.

До края на месец август в областта са извършени 467 проверки в обекти и са съставени 40 акта да установяване на административни нарушения.

Глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци е в размер от 100 до 500 лв., или имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв.