Курсистите по Начална военна подготовка положиха клетва
Курсистите по Начална военна подготовка положиха клетва / netinfo

47 курсисти по Начална военна подготовка в НВУ „Васил Левски” положиха военна клетва. Те се заклеха да бранят Родината и да защитават честта на България, дори с цената на живота си. Младите момчета и момичета са студенти в Националния военен университет и Военна академия „Г. С. Раковски”. От няколко години се формира курс по военна подготовка, който трае три седмици. В него обучаващите се получават основни знания по отбрана. Днес те демонстрираха своите умения на Ритуалния плац, спазвайки свещения ритуал по целуване на бойното знаме. Гост на клетвата беше заместник-началникът на Военно окръжие майор Веселин Тинков, а с поздрав към всички курсисти се обърна заместник-началникът на НВУ полковник Иван Стоянов.

„Полагането на военна клетва е стара и свята традиция. Със затаен дъх своята клетва са произнасяли хиляди синове и дъщери на България. Защитата на Родината е дълг и въпрос на чест, изискващ не само желание и готовност, но също знание, умение, трудолюбие, себераздаване, смелост и дързост. Днес вие положихте клетва за вярност. Уверен съм, че сте горди с вашия избор да постъпите на обучение по военна подготовка. Стара максима е, че приятлства, породили се в дните на военната служба, остават за цял живот. Затова ви желая да не забравяте приятелите, които сте срещали тук. Бъдете здрави, умни и смели войни на Бъгарската армия”, сподели полковник Иван Стоянов.

Заместник-началникът на НВУ „Васил Левски” прие клетвените списъци от командирите на ротите и благодари на курсистите за положения труд. За високите си постижения по време на обучението беше награден курсистът Виктор Ненчев от Котел. Младежът учи в специалност „Национална сигурност и отбрана” в Национална академия „Г. С. Раковски”. Наградата му беше връчена от полковник Иван Стоянов.

 

Тази година девойките са повече от момчетата в курса по Начална военна подготовка. Дамите, обучавани през последните седмици са 25, а мъжете- с три по-малко. По традиция представителките на нежния пол не отстъпват по боен дух на своите колеги. Същата максима важи и за курсантите, където от години жените са равностойни с уменията си на мъжката част.