Обсъдиха старта на програмата „Детско полицейско управление”
Обсъдиха старта на програмата „Детско полицейско управление” / ОД на МВР Враца и Дарик Враца

Работна среща за координиране на действията и набелязване на конкретни мероприятия за реализирането на идеите и целите на Програмата „Детско полицейско управление” на територията на област Враца бе проведена днес в сградата на Областната дирекция. Участваха зам-директорът на ОД МВР Боян Тасков, зам.обл.управител Ирина Иванова, Валери Пеевски – секретар на МКБППМН към Община Враца, Гергана Михалчева – директор на БЧК Враца, Митонка Червеняшка от РУО, представители на ПИЦ към Общинския съвет по наркотични вещества, служители на ОДМВР Враца и РУ Враца.

Програмата е предназначена за обучение на деца от начален и прогимназиален етап,. като идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения, свързани с работата на полицията и личната защита.

Сред цели на програмата са ранна превенция на подрастващите: утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната; създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации; изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност; стимулиране на прилежност и инициативност; повишаване доверието към полицията.

В област Враца, до момента  са открити 6 „Детски полицейски управления”  в следните училища: ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Враца, СОУ „Св.Климент Охридски“ Бяла Слатина, СОУ „Иван Вазов“ Мездра, СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Козлодуй, НУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Оряхово и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ с.Камено поле, общ.Роман.

 

Началото на първата учебна година на Програмата „Детско полицейско управление ще започне на 01.10.2016г. , и ще се проведе съгласно изготвени графици от служителите на ОД МВР – Враца и директорите на съответните училища, уточни ст.инспектор Атанас Петков.