Заради опасна сграда местят 100 деца от забавачницата във „Виница”
Заради опасна сграда местят 100 деца от забавачницата във „Виница” / снимка: live.varna.bg, архив

Пукнатини се появиха по основната сграда на детска градина „Иглика" в кв. „Виница". Тъй като има опасност за здравето и живота на децата и персонала, има спешна необходимост от пренастаняване на 100 деца в предучилищна и яслена възраст.

За проблема алармира директорът на единствената детска градина в квартала. В писмо до шефа на дирекция „Образование и младежки дейности" се посочва, че е възложено изготвянето на конструктивно становище за състоянието на сградата, съгласно което състоянието на постройката е предаварийно и трябва спешно да се изработи конструктивен проект за укрепването й, тъй като има опасност за здравето и живота на децата и персонала в „Иглика".

По сградата на ул."Лазур" има хоризонтални и вертикални пукнатини, на някои места има хлътване на тротоарната настилка, теракотната настилка в кухненските офиси е видимо напукана, а плочките - надигнати. Вероятната причина за слягане на фасадната стена е поддаване на основите или липсата на такива, вследствие на овлажняване на земната основа, установила е експертизата. Препоръчва се да се провери дали канализацията на санитарните възли не е повредена от слягането и да се ремонтира, ако има евентуален теч. Необходимо е да проектира конструктивно укрепване на сградата, което да включва укрепване на основите на сградата. Отбелязва се още, че няма видими деформации и повреди, които застрашават сигурността й.

С цел осигуряване на безопасни условия за децата и персонала на забавачницата, те са преместени в новия корпус. Капацитетът му обаче не позволява всичките 240 деца и персонал от основната сграда да останат в нея. Необходимо е 100 деца да бъдат преместени в подходяща сграда във „Виница". Намерен е и вариант - Домът за медико-социални грижи за деца(Дом "Майка и дете") на ул."Овеч".

Вече е проведена съвместна среща с представители на Министерство на здравеопазването за преместването на част от малчуганите от „Иглика" в Дома за медико-социални грижи за деца. В резултат на Общината е предложен самостоятелен етаж от сградата с необходимите спални помещения, занимални, разливочни и санитарни възли, както и самостоятелен двор за игра на открито.

Заради спешната нужда от решаване на проблема, на 7 септември, сряда, ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет. Единствена точка в дневния ред е даване на съгласие за предоставяне на част от имота публична държавна собственост, находящ се на ул."Овеч" 2 в кв."Виница", за безвъзмвездно управление в полза на Община Варна.