Прокурори атакуват незаконни такси на общините във Великотърновско с 19 дела
Прокурори атакуват незаконни такси на общините във Великотърновско с 19 дела / netinfo

Общо 19 дела са образувани и са в ход в Административния съд във Велико Търново по протести на прокурори от районните прокуратури в региона, съобщава "Труд". Магистратите са предприели действия в защита на обществения интерес и настояват за отмяна на незаконосъобразни актове. Това са наредби, приети от общинските съвети, в който се създават допълнителни административни пречки и тежести на гражданите при използване на различни административни услуги.

Държавните обвинители извършили проверка на различни наредби приети от местните парламенти в десетте общини в областта. Тя е установила, че всички общински съвети одобрили разпоредби, с които незаконно от гражданите се събират такси, каквито не са предвидени в закон.

"От хората се искат пари за разкопаване на тротоари, представяне на документи, за които трябва да бъдат направени допълнителни разходи от гражданите и да бъде загубено време. Има случаи, при които такива документи не се изискват или пък са определени документи да бъдат представени с нотариална заверка на подписа, каквото не са нужни по закон", разясняват прокурори отстарата столица.

Районната прокуратура в болярския град протестира текст от Наредбата за търговската дейност и преместваемите съоръжения на територията на общината, каквото е новото име от две години.Преди беше само Наредба за търговската дейност. "В промяната търновските общински съветници предвидили задължителни нотариално заверени подписи от съсобственици за преместване на съоръжения,което е незаконно събиране на допълнителни пари от хората. Затова е редно Административният съд да постанови това да отпадне от въпросната наредба", коментират обвинители.

Практиката пък показала, че веднага след получаване на призовките за насрочените дела почти всички общински съвети по места са предприели действия за отмяна и корекция на тези незаконосъобразни разпоредби, чрез които са затормозявали гражданите.