Сираков проведе работна среща с представители на бизнеса
Сираков проведе работна среща с представители на бизнеса / Областен управител - Габрово

Областният управител Николай Сираков проведе работна среща с представители на бизнеса, предложени от национално представените работодателски организации, съобщават от администрацията на областния управител. Поводът за срещата бе промяната в образователния закон и предстоящото сформиране на обществените съвети към учебните заведения.

Сираков подчерта, че за него този процес е от изключително значение , за да има региона ни една стабилна икономика и хората, които участват в него трябва ясно да си дадат сметка имат ли времето, желанието и най-вече страстта, за да го правят.

Накратко той очерта рамката, в която се вписва областта – демографски срив, липса на работна ръка, липса на необходими навици и умения за работа и конкуренция. Решението от тази ситуация според него е в прякото участие на бизнеса в учебния процес от една страна и привлекателните работни места – от друга. Сираков сподели още, че трябва да бъде изграден положителен имидж на фирмите, който обаче да бъде видим и достъпен за родители и техните деца.

Бизнесът ще съгласува учебните планове, ще има поглед върху бюджета на училището и държавния план-прием . Участието му в образователния процес е изключителна възможност за промяната, която трябва да се случи в професионалното образование– обясни още областният управител и допълни, че когато имаме ясна цел и мотивация, всичко останало е въпрос на съвместна работа.