Бедствено положение в гълъбовското село Главан заради огромен пожар
Бедствено положение в гълъбовското село Главан заради огромен пожар / БГНЕС, архив

Бедствено положение е обявено в гълъбовското село Главан заради голям пожар. Огънят е близо до къщите, но към момента не се налага евакуация.

Горят сухи треви, теренът е силно пресечен и работата по овладяването на огнената стихия е затруднена.

Трима задържани за огромния пожар край Тополовград (СНИМКИ)

Теренът е труднодостъпен, екипи на старозагорската пожарна са на място. Предстои теренът да бъде обходен и да се уточни на каква територия е пожарът.

Пет пожарни автомобила от Стара Загора, Пловдив и София, горски работници и доброволци участват в гасителните действия. На място е пристигнала техника от сектор "Оперативни дейности" в Бургас и от "Мини Марица - Изток", които се опитват да направят просеки. Борбата с огъня ще продължи и през нощта.

Остава затворен пътят Стара Загора - Свиленград в отсечката село Главан - Звездата.

Междувременно единият от фронтовете на големия пожар в Сакар планина на запад към харманлийското село Дрипчево вече е спрян и в големи територии огнищата са погасени, съобщи за БТА областният управител на Хасковска област Станислав Дечев.

Изведените от домовете им миналата вечер и евакуирани на сигурни места за през нощта 50 жители на крайните 20 къщи на село Българска поляна вече се завърнаха в имотите си след като и угрозата за селото също е ликвидирана.

Тази вечер и през нощта екипите ще дават дежурства по локалните огнища и активните фронтове. Бедственото положение за община Тополовград, обаче, остава в сила.