Над 100 болници вече са снабдени с устройствата за пръстова идентификация
Над 100 болници вече са снабдени с устройствата за пръстова идентификация / DarikNews.bg, Искра Койчева

Над 100 лечебни заведения в страната вече са снабдени с устройствата за пръстова идентификация на пациенти, а още 35 са дали заявки. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който заедно с подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева демонстрираха в реално време как работи системата в Университетска болница „Свети Георги". Новият прием в лечебните заведения ще заработи в страната след 1 октомври.

Първоначалната регистрацията отнема минута, а при последваща хоспитализация - секунди.

Шарков за пръстовия отпечатък: Не е като по филмите

„Към момента няма откази на пациенти да се регистрират. Всички са наясно, че това е само цифров код и не се снемат, генерират и съхраняват отпечатъци. Системата няма нищо общо с филма от „От местопрестъплението", заяви д-р Шарков и допълни, че чрез системата за пръстова идентификация всеки един пациент може да контролира как се разходват финансовите средства, които като здравноосигурителни вноски постъпват по неговата сметка.

Инвестицията за въвеждането на новата система е близо 400 000 лева, съобщи подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. В момента се предвижда поставянето на устройства и в районните здравноосигурителни каси, за да може да се улесни първоначалното натрупване на база данни, каза още тя.

Подуправителят на НЗОК беше категорична, че с новата система не може да се симулира присъствието на пациент в лечебно заведение.

„С една лична карта до момента могат да минават безброй хора, а с пръстовия отпечатък това е невъзможно. Устройствата улавят само жив човек", уточни Кръстева.

Зам.-министърът на здравеопазването допълни, че при пръстовата идентификация няма регистрация по спешност.

Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен

„Става въпрос за пациенти, на които първо трябва да им бъде спасен животът и после всичко останало", каза още той. Стана ясно още, че ако пациент откаже да бъде регистриран, той ще бъде приет за лечение, а касата ще проверява причините и конкретния случай.

„В университетска болницата в Пловдив има вече поставени 80 устройства, а броят на пациентите, които досега са регистрирани с устройствата за пръстови отпечатъци, е между 300 и 400" съобщи от своя страна изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов.

След демонстрацията, той заедно с д-р Ваньо Шарков и Иванка Кръстева направиха мултимедийно представяне на новата система пред представители на 46 лечебни заведения.