„Роял Хелена“ и „Калиакра“ отплават заедно за Тол Шипс
„Роял Хелена“ и „Калиакра“ отплават заедно за Тол Шипс / netinfo

Двата български ветрохода „Роял Хелена“ и „Калиакра“ ще отлепят заедно от пристана на Морска гара във Варна на 7 септември в 8 часа и 8 минути. Те заминават за Констанца, Румъния, откъдето ще бъде даден стартът на международната черноморска регата "Тол Шипс 2016". Очаква се запалените морски хора да изпратят подобаващо младите участници в изпитанието.

Младият капитан Стоил Миховски прие предизвикателството да води баркентината „Роял Хелена“ в нейното трето участие в "Тол Шипс"-регатите. През 2013 г. екипажът и практикантите постигнаха две втори места в клас А на Средиземноморската Ликамобайл "Тол Шипс" Регата и станаха трети в генералното класиране.

През 2014-та ветроходът донесе на България общо 5 награди, сред тях - забележителното постижение първо място в клас А в етапа Сочи-Констанца, където изпревари най-големите и бързи ветроходи в света.

Баркентината „Калиакра“ е първият български ветроход, който плава вече 32 години. Прекосявал е Атлантическия океан и има множество участия и награди от международни регати. На борда му са се качвали световни лидери и короновани особи, стажували са стотици бъдещи български капитани.

За трети път най-значимото събитие за големите ветроходи - регатата "Тол Шипс", ще се проведе в Черно море и Варна ще е неговият финал. Стартът ще бъде даден на 8 септември в Констанца. Ветроходите ще преминат през Новоросийск и Сочи в Русия и ще финишират във Варна между 1-ви и 4-ти октомври.