Военният картографски център в Троян спасява регулационни планове на Ловешко
Военният картографски център в Троян спасява регулационни планове на Ловешко / dariknews.archive

Ще се търси помощта на Военния картографски център в Троян за подлепване на регулационни планове на населени места в община Ловеч, които са в окаяно състояние, съобщи кметът Корнелия Маринова. Пред журналисти тя показа снимки на изпокъсаните планове, по които са издавани документи на граждани. В най-плачевно състояние са книжата на Тепава, Смочан, Брестово и Гостиня, изработени в далечните 1924-1929 г. Части от ъглите на тези важни документи отдавна са загубени.

Отчайваща немарливост и неангажираност от страна на предишното управление на общината е довела до това положение, отбеляза Маринова. Не знам как с подобни разпокъсани планове са посрещали гражданите, как са издавали документи по „дупки" в платното, всичко това трябва да покаже доколко професионално и отговорно е било управлението на социалисти, допълни тя.
Планът на Ловеч е от 1972 г., но поради многократното използване се е разпаднал. Все пак за областния град има планове и от други години, макар и те също да са амортизирани.

В същото лошо състояние е и Общият устройствен план на Ловеч, по който се издават удостоверения за търпимост.

Преди пет години служителите са повдигнали въпроса за подлепване на плановете. След като се разбрало, че това ще струва около 15 хил. лв., тогавашният кмет отказал да отпусне сумата. Сега без съмнение стойността на неотложната акция по спасяването на картите ще е доста по-голяма, но отлагането или бездействието е невъзможно, коментира Корнелия Маринова. Независимо от критичното финансово състояние община Ловеч предприема мерки за поетапното им възстановяване. В по-дългосрочен план обаче е необходима дигитализация на документите, които сочат имоти, улици и другите площи на града и околните села.