АПИ за водопровода през пътя за Рилския манастир: Проектът не включва подмяната му, но фирмата трябва да отстранява авариите
АПИ за водопровода през пътя за Рилския манастир: Проектът не включва подмяната му, но фирмата трябва да отстранява авариите / Монитор

Фирмата- изпълнител на ремонта на пътя Рила- Рилски манастир трябва да отстранява за своя сметка възникнали при строителните дейности аварии, информират в отговор на въпроси на Дарик от Агенция Пътна инфраструктура. Проектът обаче не включва подмяна и на водопровода, който е в сервитута на пътя.
"Проектът за рехабилитация на третокласния път не включва подмяна на водопровод в сервитута на пътя. При възникване на авария по време на строителството изпълнителят на обекта ще я отстрани", гласи отговорът на АПИ.
На въпрос за това до къде са стигнали ремонтите дейности на пътя, от пътната агенция отговарят: "Напредва рехабилитацията на 19,8 км от път III-107 Рила - Рилски манастир. Полагат се изравнителни пластове асфалтобетон, изграждат се нови водостоци, окопи, банкети и т.н.".
Ето и всички въпроси, които Дарик- Кюстендил зададе на АПИ, чрез пресцентъра, от където получихме и отговорите:
Заложени ли са средства за подмяна на водопровода, където той пресича пътното платно или е в сервитута на пътя Рила-Рилски манастир, който се ремонтира в момента? Има ли задължение фирмата- изпълнител да отстранява за собствена сметка авариите на водопровода, които възникват при ремонтните дейности? И ако- Да, в какъв срок? Ако- Не, как ще отговорите на твърденията на "Кюстендилска вода" ЕООД, че ако сега не бъдат подменяни тръбите, които минават на 8-9 места през пътя, това ще създаде предпоставки за нови аварии при бъдещата експлоатация на пътя, следствие на вибрациите, които ще се получат при движението на МПС? До къде са стигнали ремонтите дейности на пътя Рила- Рилски манастир и кога ще приключат? Има ли до момента проблеми с работата на фирмата- изпълнител?