Творби на тревненски карикатуристи обикалят света
Творби на тревненски карикатуристи обикалят света / Снимка: Walex Alexandrov

Тревненските карикатуристи Светлин Стефанов и Веселин Зидаров са сред 18-те българи, участвали със свои творби в Международния конкурс за карикатура "Дон Кихот" на тема „QUO VADIS EUROPA?" („Накъде отиваш, Европа?").

Двустепенно жури е подготвило експозиция, включваща творби на повечето от 100-те финалисти в конкурса, между които и карикатурите на Зидаров и Стефанов. Международната изложба обикаля света, като продължение на серия от изложби, свързани с темата за миграцията, терора, бежанците и това ново движение на народите.

„Изложбата носи такова заглавие, за да имаме повече толерантност, съпричастност и да потърсим пътя на надеждата. Европа трябва да се обърне към себе си, навътре и да види решение на проблемите", обяснява художникът Валери Александров, един от финалистите в конкурса.

„Карикатурата е медиатор, който е намерил най-краткия път до зрителя, за да се представи някакво събитие, някакъв случай или история, протекла през векове. Може с една чертичка да се достигне до хората, дори и без думи и това е международен език. Карикатурата има сила, стига и авторът, и издателите да имат смелост да я публикуват", убеден е Александров.