Хора с добри сърца осигуриха апарат за болните на хемолиализа
Хора с добри сърца осигуриха апарат за болните на хемолиализа / netinfo

Инициативата „Ако си дал, не си живял напразно“ успешно завърши първата си фаза – беше закупен един от нужните шест апарата за хемодиализа за МБАЛ „Св. Анна – Варна“. След благотворителния концерт на 14 юни в Летния театър във Варна и продължилата повече от месец последваща кампания, в края на месец юли нужните близо 22 000лв. бяха събрани и апаратът беше закупен. Първата успешна стъпка от кампанията завърши с официалния пуск на апарата в болнични условия, след приключването на стандартните тестове.

Пускането в експлоатация на новия апарат за хемодиализа стана в присъствието на част от екипа на организаторите от Beehive co-working space, община Варна и на представители на частните компании, които активно участваха в събирането на средствата. Всички те на място проследиха първите редовни процедури „хемодиализа“ на новия апарат на нуждаещи се пациенти в Отделението по Хемодиализа към болницата.

На срещата с ръководството на болницата и началника на отделението д-р Ангелина Ангелова беше официално подписан договор за дарение. Д-р Ангелова развълнувано благодари от свое и от името на пациентите си на всички, помогнали за купуването на новия апарат.

„Този апарат за нас е сигурност. Сигурност за пациентите ни, чиито качество и продължителност на живот са в пряка зависимост от хемодиализата. Благодарим за големите сърца на всички, които помогнаха“, коментира д-р Ангелова.

Адвокат Петя Манолова, водеща фигура в организацията на кампанията, коментира първата фаза на благородната офанзива така: Толкова много хора ни помогнаха – частни лица, фирми от цялата страна, община Варна… За нас беше важно да покажем изключително конкретно на тези хора къде е отишла всяка една стотинка, която ни беше дарена безвъзмездно. Не можехме да поканим всички, участвали в кампанията да посетят отделението , но се надявам чрез медиите до всеки да достигне тази наша малка, но много важна победа“!

„Гражданите отново изпревариха институциите“. Така членът на борда на директорите на МБАЛ „Света Анна-Варна“ доц. Боряна Върбанова обобщи успешната първа стъпка на кампанията, която осигури новия апарат за хемодиализа на лечебното заведение. Доц. Върбанова припомни, че болницата се подготвя да закупи със собствени средства още един апарат за хемодиализа и очаква други 6 от МЗ, обещани от министър Петър Москов.

Отделение „Диализно лечение“ към МБАЛ „Св. Анна“ вече разполага със 17 апарата, от които шест вече бяха надвишили лимита си още в първата четвърт на годината. След благотворителния концерт през юни бяха събрани 7210 лв. от продажба на билети и 9084 лв от дарения по сметка и дарителските урни. Така, с  общо 16294лв. организаторите на

кампанията бяха изправени пред нуждата да продължат набирането на средства, както и да водят преговори за намаляване на цената на апарата. След повече от месец работа, апаратът беше закупен с намаление в цената и с още десетки дарения от близки, познати и приятели на организаторите.

Нужно е да бъдат събрани средства за закупува на още пет апарата, един от които е в спешна нужда и трябва да се осигури до средата на 2017г. Организаторите на кампанията продължават усилията си, а всеки желаещ може да се включи по избран от него начин.

Открита е и дарителска сметка по кампанията:

IBAN BG72FINV91501216749079 към Първа Инвестиционна банка, титуляр Сдружение „Споделено работно място BEEHIVE“.