ОбС даде съгласие по проект за енергийна ефективност на ДФСГ„Интелект за 1,4 млн. лв.
ОбС даде съгласие по проект за енергийна ефективност на ДФСГ„Интелект за 1,4 млн. лв. / dariknews.archive

Общински съвет - Плевен даде съгласие Община Плевен в качеството си на бенефициент да кандидатства с проект за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ДФСГ „Интелект" - Плевен. Проектът е по процедура „Подкрепа за професионалните училища в република България" по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и е на стойност 1 400 000 лв. с ДДС, става ясно от решението на съветниците.

„Смятам, че с тези немалко средства ще се направи едно добро саниране на сградата. ДФСГ „Интелект" е едно от добрите ни училища не само на територията на община Плевен, но бих казал и в област Плевен", коментира във връзка с решението Председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Той поясни, че съгласието на местния парламент по проектното предложение е необходимо, за да бъдат изпълнени изискванията на Оперативната програма за гарантиране на устойчивост на резултатите от проекта. Съгласно решението, предназначението на сградите, които ще бъдат обект на ремонти по проекта, няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години след приключване на дейностите. Освен това и включената в проекта образователна институция - т.е ДФСГ „Интелект", няма да бъде закривана за период от 5 години. Решението бе прието единодушно от местния парламент с 30 гласа „за", без „против" и „въздържали се".

На редовното си заседание през август Общинският съвет прие и решение, с което определи като второстепенни разпоредители с бюджет към Община Плевен за 2016 година четири професионални гимназии в града - ПГ „Захарий Зограф", ПГ по лозарство и винарство „Ал.Стамболийски", ПГ по хранително - вкусови технологии „Луи Пастьор" и ПГ по мениджмънт и хранителни технологии.

Четирите учебни заведения бяха преобразувани от държавни в общински училища с решение на местния парламент, прието на редовната сесия през март тази година. Процедурата по прехвърляне на дълготрайните материални активи на тези четири гимназии не е завършена.

На сесията, която се проведе на 25 август, Общински съвет - Плевен прие решение и за дофинансиране на маломерна паралелка втори клас в НУ „Св.св. Кирил и Методий" - гр.Славяново за учебната 2016-2017 година.

Предложението беше подкрепено със становище и на Албена Тотева - началник на Регионално управление на образованието - Плевен, а средствата за дофинансиране на паралелката за 2017 г. ще бъдат предвидени в бюджета на Община Плевен.