Евродепутатът Емил Радев: Надявам се, че разумът ще надделее и споразумението с Турция ще бъде подписано
Евродепутатът Емил Радев: Надявам се, че разумът ще надделее и споразумението с Турция ще бъде подписано / снимка: ГЕРБ-Варна

България е най-уязвимата страна от потенциална мигрантска вълна. В момента Турция е особено важна като наш съсед, като страна, която е единственият буфер между Сирия, Ирак, Афганистан и Европа и в частност България - първата страна на външната граница. Това заяви по време на среща с граждани във варненския район „Приморски" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. На срещата присъстваха кметът на района Петя Проданова, Пламен Боев, зам.-кмет, Лилия Христова, районен ръководител на ГЕРБ-Приморски и общински съветници.

Евродепутатът бе категоричен, че всякакви спекулации, които се правят относно стъпките, които България предприема в тази насока, са излишни, тъй като в момента страната ни гарантира националната си сигурност. „До момента 60 % от местата за настаняване на мигранти у нас са запълнени, а ние разполагаме с малък капацитет. Това означава, че ако той бъде усвоен напълно, попадаме в много деликатна ситуация. И няма да има къде да настаняваме бежанци. Влязат ли в страната, за тези хора трябва да се полагат грижи - медицински, социални, настаняване, изхранване, подсигуряване на училища за децата. Всичко това го поема държавата. Но ние не сме Германия, която миналата година хвърли 20 млрд. евро за един милион бежанци", коментира Радев.

Той изрази притеснението си, че военните действия в Сирия ескалират, което ще доведе до увеличаване на миграционния поток от бежанци.

„Всички тези хора тръгват към Европа, а не към Русия, Саудитска Арабия или Иран, нито към Щатите. А Европа в момента няма единна политика спрямо бежанците. От една страна са държавите по външната граница на Европа - България, Гърция, Италия, Малта. Те на практика първи поемат целия бежански наплив. Вишеградската четворка - визирам Полша, Чехия, Словакия - към тях бежанци няма. Унгария строи втора ограда по границата със Сърбия. Сърбите мобилизираха армия. Македония също направи всичко възможно да охранява границите си. Когато говорим за европейска солидарност, там, където има най-много бежанци, те трябва да се разселват във всички държави от ЕС съгласно Дъблинското споразумение. А тези страни отказват да приемат бежанци", добави Радев.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП коментира, че визовото споразумение между Турция и ЕС е трябвало да бъде разгледано и одобрено още през март. Той припомни, че Турция е трябвало да изпълни 72 условия, като към момента са изпълнени всички с изключение на четири. „Те касаят защитата на личните данни - имам предвид споразумението с „Европол". Трябва да предприемат и мерки за борба с корупцията. Всичко това е изпълнимо, остава едно условие, което Турция отказва да изпълни - в антитерористичния им закон понятието тероризъм е много широко! И освен терористи, по този член могат да се гонят и журналисти, и общественици. За съжаление всяка седмица в Турция има по 2 - 3 атентата. Те станаха ежедневие - не само в Мала Азия, а и в центъра на Истанбул. Така че Турция е казала, че там няма да направи компромис, още повече след опита за преврат. Това е спорната точка", обясни Радев. Той засегна и темата за визовия режим, като изтъкна, че става въпрос за туристически и бизнесвизи, които ще дадат право на гражданите на Турция да пребивават до 3 месеца на територията на държави от ЕС: „На третия месец нито ще имат право да работят, нито да живеят там".

Радев бе категоричен, че и ЕС, и Турция трябва да положат усилия до октомври споразумението за реадмисия на бежанци да действа.

„Видяхме какво се случва, когато няма споразумение - когато Турция искаше да пусне бежанците, го правеше. В Гърция влизаха по няколко хиляди души дневно. В момента, в който се подписа това прословуто споразумение, напливът по гръцките острови за една седмица намаля и преминаваха от 30 до 50 души дневно. Турция ясно показа, че когато иска, може да регулира потока. За съжаление България може да се окаже в много неизгодна ситуация - представете си само, ако няколко десетки хиляди тръгнат през българската граница", изрази притеснение Радев. И изтъкна, че ако България подпише допълнително двустранни споразумения със съседите ни - Турция, Сърбия и Македония, ще можем, когато заловим незаконно преминаващи границата, да ги върнем обратно: „Имам предвид Клаузата за реадмисия. Това е много важно".

Емил Радев припомни, че „Фронтекс" веднага е оказала съдействие на премиера Бойко Борисов. И 77 офицера ще бъдат разположени по турската граница, а 35 - по сръбската. „Когато беше при Меркел, премиерът поиска и хеликоптери, плавателни средства за охрана на Черноморската граница. България прави всичко възможно да посрещне евентуална бежанска вълна! Правим всичко възможно да се намери разумно решение, разумният компромис между ЕС и Турция!", каза евродепутатът. Той бе категоричен, че премиерът Бойко Борисов се опитва да защити националня интерес в много тежък момент. „Видяхме, че част от европейските държави поемат много остър курс - за тези, които са встрани от бежанската вълна, непосредствена опасност няма. Надявам се, че и ние в ЕП ще направим всичко възможно да обясним сложността на ситуацията по българо-турската граница", поясни Радев. И добави, че е много важно Турция да остане трета сигурна държава.

„Фактът, че превратът там не успя, е от много голямо значение, защото в противен случай статутът на Турция на трета сигурна държава щеше да бъде премахнат. И първата сигурна държава по пътя на бежанците щеше да бъде България. Тогава нямахме право да върнем нито един човек".
Радев изрази надежда, че Агенцията за гранична и брегова охрана ще заработи в края на септември. Нейният бюджет за 2016 г. е 235 млн. евро.

Българският евродепутат анонсира, че в момента на дневен ред в ЕС са промените в Антитерористичната директива. Предстои пропагандирането на ценностите на Ислямска държава, включително и в интернет, където терористите масово вербуват нови бойци, да бъде криминализирано. Целта е във всички европейски държави да се прилага единен подход и по един и същ начин, по силата на наказателното произвоство, да бъдат преследвани всички, които се опитват да извършват терористична дейност.

„Тероризмът и миграционната криза са основните предизвикателства пред Европа! И ако тя не успее да се справи с тях, проблеми като „Брекзит", като икономическо развитие, ще останат много на заден план", сподели Радев. Той каза още, че с цел превенция на терора е добре да бъде създадена Европейска разузнавателна агенция, тъй като в момента службите за сигурност не разменят информация в реално време.

Според Емил Радев колкото по-бързо бъде прекратено финансирането на терористична дейност, толкова по-отрано би могло да се отреагира превантивно, за да не случват събития като тези в Париж, Ница и Брюксел. „Надявам се, че през този политически сезон това ще е основното, което ще ни движи в ЕП. Надявам се, че разумът ще надделее и споразумението с Турция ще бъде подписано, както и че ще имаме възможност нормално да охраняваме границите и да връщаме тези, които нямат право на убежище в ЕС", коментира Радев.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП апелира към гражданите, които се срещнаха с него във Варна, да бъдат активни на предстоящите президентски избори, защото: „от резултатите зависи стабилността на държавата".

„Победата на ПП ГЕРБ на президентските избори ще покаже, че държавата може да остане стабилна, както и че има достатъчно голямо доверие в ПП ГЕРБ", заключи Радев.