Пожар избухна в 28-етажна кула в строеж в Абу Даби
Пожар избухна в 28-етажна кула в строеж в Абу Даби / Thinkstock/Getty Images

Пожар обхвана днес 28-етажен небостъргач в строеж в центъра на Абу Даби. Това е поредният, пети пожар, избухнал във високи сгради в Обединените арабски емирства (ОАЕ) през последните 18 месеца, предаде Ройтерс.

Над почти завършената бизнес сграда в столицата на ОАЕ се е издигнал гъст черен дим. За гасенето на огъня са били задействани пожарникари и хеликоптери, заявиха очевидци.

Пожар в строящ се небостъргач на Дубай, за щастие няма жертви

Служители на местната гражданска защита са помогнали на строителните работници в сградата, както и на гостите и персонала на луксозен хотел в съседство да се евакуират, без да се стига до тежки наранявания, казаха още очевидците.

По-рано този месец пожар нанесе щети на многоетажна сграда в строеж в Дубай. През юли пламъци обхванаха жилищния небостъргач "Сулафа тауър" в луксозния дубайски район Марина, в новогодишната вечер избухна пожар в дубайски хотел, а през февруари 2015 г. същото се случи и в 79-етажен жилищен небостъргач в емирството.

Огромен пожар избухна в хотел, близо до най-високия небостъргач в света (ВИДЕО)

В някои от случаите експертите заявиха, че е възможно разпространението на огъня да е било улеснено от леснозапалими външни облицовки на сградите, използвани за украса или изолация. Властите в ОАЕ преразгледаха стандартите си за строителна безопасност през 2013 г. и въведоха изискване облицовката на новите сгради с височина над 15 м да бъде огнеупорна, но за по-стари сгради се прави изключение.

Източник: БТА