Спас Русев е новият собственик на Левски
Спас Русев е новият собственик на Левски / БГНЕС
Спас Русев е новият собственик на Левски
89301
Спас Русев е новият собственик на Левски
Спас Русев е новият собственик на Левски
Спас Русев е новият собственик на Левски
  • Спас Русев е новият собственик на Левски
  • Спас Русев е новият собственик на Левски
  • Спас Русев е новият собственик на Левски

Рокади в българския футбол - бизнесменът Спас Русев е новият собственик на Левски. Новината съобщи досегашният акционер на сините Иво Тонев на Общото събрание на акционерите на клуба.

Досегашните притежатели на мажоритарния дял от акциите в Левски - Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов, прехвърлиха безвъзмездно акциите си на Спас Русев.

Георги Иванов: Имах нужда от промяна, защото негативите бяха големи

Бизнесменът Спас Русев е новият собственик на футболен клуб „Левски". Русев беше представен пред медиите от един от досегашните акционери в клуба Иво Тонев:

"Ние, като собственици - аз, Александър Ангелов, Николай Иванов - прехвърлихме безвъзмездно всички акции, които притежавахме на Спас Русев. Така че може да се каже, че от днес той е новият мажоритарен акционер и собственик на Левски. Последните дни срещите, които имах с него и доста дълги разговори, той е запознат в детайли с цялостната обстановка в клуба - и финансово, и около сектор А и неговото довършване. Аз съм изключително впечатлен от класата, опита и амбицията, които има този човек", коментира Тонев.

Спас Русев разказа пред Общото събрание спомените си за синия отбор и любовта към Левски:

"Благодаря на предишните собственици, че не допуснаха клубът да бъде спасяван от провинцията Първият ми съзнателен спомен за синята фланелка ме връща назад във времето в една бръснарница на главната улица в Перник. Забравете социалните мрежи днес. Това беше истинската социална мрежа тогава. Всичко се споделяше първо там - успехите и неволите, щастливите и тъжните мигове, кой къде отива да работи, коя дама се е залюбила... Но най-вече какво се случва на т.нар. зелен килим", разказа Русев.

"Синята фланелка беше някакъв особен символ на свобода, принадлежност към каузата. Забележете - свобода и кауза! Когато имаш тези две неща, винаги после идва красивият футбол. Съзнавам, че в някаква степен съм един щастлив човек и имах възможност и съм през последните повече от 15 години да бъда член на футболен клуб Челси, да бъда почти на всеки мач, да виждам и усещам онази обич, за която говоря. Затова обичам футбола", каза още Русев.

Той повтори, че обича футбола и затова ще даде всичко от себе си, за да върне магията на тази игра. Но заяви категорично:

"Не очаквайте обаче от мен да коментирам мачове на всяко полувреме! Не очаквайте от мен да се бъркам в работата на треньора! Не очаквайте от мен да се бъркам в работата на българския футболен съюз! Не очаквайте от мен да напътствам какво трябва да правят феновете или какво не трябва да правят! Аз знам, че Левски е магия".

Само преди година предишният собственик на клуба Тодор Батков прехвърли безвъзмездно контролния пакет акции си на Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов.

Кой е Спас Русев?

Спас Русев е от Перник, роден е на 4 юни 1954 г. От 1991 г. живее в Лондон, но голяма част от бизнес интересите му са свързани с България, посочва Gong.bg

В политиката става известен с връзките си с президента Желю Желев, на когото е съветник от 1991 г. до 1992 г.

Русев е съосновател и председател на борда на една от най-успешните български ИТ компании - „Tелелинк" ЕАД - водещ системен интегратор в Източна Европа. Председател е и на „Либерис Медиа Груп България".

С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot.

През 2012 г. Русев купува хотел „Радисън Блу" в центъра на София, а през 2013 г. придобива и столичния „Хилтън" за 24 млн. евро.

Иначе в английската столица Русев е известен като филантроп. С жена си Диляна Русев са страстни колекционери на книги и съвременно изкуство. Заможното семейство подкрепя млади художници, организира изложби и културни събития.

Спас Русев е и сред големите покровители на Института за съвременно изкуство във Великобритания. Негова страст е създаването на уникална колекция от първи издания на книги на Нобелови лауреати.

През 2015-та Русев подаде най-добра оферта на търга, организиран от „ВТБ Капитал", за продажбата на акциите на БТК. Общата стойност на сделката е 730 млн. евро. В сделката за БТК Спас Русев участва като представител на миноритарните акционери в дружеството.