Съдят 28-годишен за опит да отвлече момиче
Съдят 28-годишен за опит да отвлече момиче / снимка: Sofia photo agency, архив

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд мъж, направил опит да отвлече момиче. Във Варненския окръжен съд е внесен обвинителен акт срещу 28-годишния Стефан Б., информират от прокуратурата.

Подсъдимият решил да отвлече Д. И. през август 2015 г. Разполагал с информация, че момичето се прибира в дома си след полунощ. За да не бъде разпознат, Стефан се снабдил с маска, ръкавици и въже, с което да завърже набелязаната жертва. Закупил и мъжки парфюм, който трябвало да пръсне в очите й по време на отвличането.

На 10 август 2015 г. Стефан Б. паркирал автомобил пред блок в кв. „Възраждане", където живеела Д.И. Малко след полунощ момичето слязло от такси, купило си цигари от денонощен магазин и тръгнало да се прибира пеш към входа. Пред вратата на входа момичето извадило ключовете си, а през това време Стефан Б., който я очаквал в колата със запален двигател и отворен багажник, надянал маската и сложил ръкавици, за да я нападне в гръб.

Момичето чуло стъпки, обърнало се към идващия към нея мъж и Стефан пръснал парфюм в очите й и започнал да я влачи към багажника на колата. Д.И. се съпротивлявала, викала и ритала, за да не успее да я вкара похитителят в колата. Стефан решил да завърже ръцете и краката й с приготвеното въже, но виковете на жертвата събудили живеещите и те излезли по балконите и започнали да викат към насилника. По време на боричкането между двамата едната ръкавица на Стефан паднала на земята.

След като не успял да преодолее съпротивата на момичето, Стефан хвърлил въжето и напуснал междублоковото пространство в кв. „Възраждане". На местопроизшествието повиканият полицейски екип открил парфюма, ръкавицата и въжето. Чрез метода на ДНК-профилирането по ръкавицата бил открит ДНК-профил на мъж, който напълно съвпаднал с този на подсъдимия Стефан Б. Иззети били и ородологични следи от намерената ръкавица, а направената одорологична /мирисова/ експертиза съвпаднала напълно с миризмата по шишенцето с парфюм.

Подсъдимият Стефан Б. не се е признал за виновен. В обясненията си пред разследващите заявил, че ръкавицата е изгубил, докато разхождал кучето си в района. Той е осъждан, макар и реабилитиран. Като причини за извършване на престъплението Окръжната прокуратура във Варна сочи незачитането на правовия ред в страната и личната неприкосновеност на гражданите.

Предстои делото срещу 28-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, го очаква наказание лишаване от свобода от три до 10 години.