Отварят мярка 4.1 през октомври
Отварят мярка 4.1 през октомври / Dariknews.bg

В първата половина на месец октомври ще бъде отворена мярка 4.1 по Програмата за развитие на селските райони . Това каза в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Остатъчният бюджет към момента е 237 милиона евро.

Максималният размер на всеки проект е 1 милион евро. Новите критерии по мярката предполагат 36% от кандидатите да бъдат одобрени, каза министър Танева. Тя допълни, че независимо от трудностите и от намалените пазарни цени на земеделските стоки, се увеличават земеделските площи и макар и с малко - броят на земеделските производители земеделските стопани.

Министър Танева допълни, че всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. Най-много регистрирана нова техника има през 2011 и 2015 година. Към края на 2015 колесните трактори са близо 75 хиляди като 20% от тях са на възраст до 10 години. При комбайните процентът на техника до 10 години е 25% от всички 11 500.

Министърът на земеделието Десислава Танева присъства на официалното откриване на изложението "БАТА АГРО". В него участват над 180 фирми на изложбена площ от над 35 хил. кв. метра.