Фейсбук-група превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи
Фейсбук-група превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи / Анатоли Анков
Фейсбук-група превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи
89291
Фейсбук-група превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи
  • Фейсбук-група превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи

За пета поредна група една фейсбук-група успява да преобрази разговорите във виртуалното пространство в реална среща. Повече от 130 души, които имат корени в поповското село Садина, се събраха ден преди събора на селото, за да се видят, да общуват, да опитат традиционните за региона гозби - гозлеми, плакета, катми и други. Срещата е била съпроводена и с народни песни и танци, които продължили до първи петли.
Повече за срещата ни разказа създателят на фейсбук-групата и организатор на срещата Анатоли Анков.

Фейсбук-групата за Садина е създадена през 2010 година. В нея хора, чиито корени започват от поповското село, но живеят в отдалечени градове на България, а не малко от тях и в чужбина, пишат, споделят и научават какво се случва в родното им място. Много бързо се ражда и идеята членуващите във фейсбук-групата да осъществяват годишни срещи на живо, които да се провеждат ден преди традиционния събор на селото.
Тазгодишната, пета по ред, среща се е осъществила на 26 август, разказа Анатоли Анков. Присъствали са повече от 130 души. Сбирката на групата от няколко години става и част от програмата на събора. Едно от събитията, на което се радват надошлите местни жители и гости, е кулинарната експозиция, на която всеки може да опита приготвените от жените от местния пенсионерски клуб традиционни капански гозби: гюзлеми, плакета, катми и много други.

Фейсбукгрупа превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи
netinfo

Всеки, който пожелае, може да облече и да се снима с подготвените от читалището традиционни капански носии. Съборът естествено не минава и без народна музика. Тя е осигурена от певческия състав и ансамбъла за автентичен фолклор към читалището в Садина. Свои песни са поднесли и жените от пенсионерския клуб. „Живата музика кара всички да се хванем на хорото и да се веселим до първи петли", разказва още Анатоли Анков.

Фейсбукгрупа превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи
netinfo

Както всяка година, така и на тази среща, са били отличени най-дейните членове на фейсбук-групата. Грамоти са получили Иван Кючуков,Христина Христова,Александрина Пейчева,Донка Василева и Кунка Дамянова. „Интересното е, че Дамянова, след като 17 години е била на работа в Испания, не е забравила родното село и след пенсионирането си се е върнала тук и вече си купи къща в Садина, за да остане в родината", подчерта нашия събеседник.

Фейсбукгрупа превръща разговорите от виртуалното пространство в реални срещи
netinfo

Като организатор, Анков търси спонсори на срещата сред садинчани, които развиват бизнес из България. Но от няколко години насам бизнесмените сами го търсят, защото приветстват идеята, а част от тях вече и участват в събора. За членовете на групата са подготвени специални тениски с надпис „Садина", изработени са и стикери с герба на селото.