Нов вид телефонна измама атакува владеещи чужди езици и преводачи
Нов вид телефонна измама атакува владеещи чужди езици и преводачи / netinfo

Криминалисти от Велико Търново разследват нов вид телефонни измами.Мними началници от полицията, съда, "известни" адвокати звънят от Сърбия, за да търсят преводачи от английски за спасяване на "богати" чужденци, попаднали в търновския арест, които в себе си нямали пари. Така само за няколко дни в капана на телефонната мафия са попаднали трима мъже от старата столица, които владеели английски език и влезли в комуникация със злосторниците.

"Ужилените" превели в банка между 60 евро и 200 лева. Измамниците се представяли като комисар Николов,прокурор Иванов и адвокат Петров от Велико Търново.Те искали съдействие от преводачи за разпити за задържани чужденци,които не говорели български. Мнимият юридически защитник обяснявал,че той не можел да се яви лично ,защото бил в София ,а клиентът му е доста богат и не може да го пренебрегне. На зарибените преводачи били давани инструкции да купят ваучери,за да може задържаният да се обади на близките си в чужбина.

"По отработения сценарии телефонният измамник се обажда на случаен принцип на жертвите, като подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера - стационарни или мобилни. Жертвите на този тип измами са по-млади хора, владеещи чужди езици. Впоследствие се обяснява на нарочения, че "задържаният" чужд гражданин трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такъв, като им издиктува номера. Отзивчивите търновци чинно изпълнявали молбата срещу обещанието, че парите ще им бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът", разясняват криминалисти от старата столица.

Те обясняват още, че потърпевшите допълнително били въвеждани в заблуждение, като с тях се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те обещавали голяма сума пари на преводача след като всичко приключи, но казвали, че към момента не могат да се явят лично, тъй като имат проблеми от семейно или служебно естество.

Под предлог, че трябва да се даде подкуп на водещия разследването, към жертвите била отправяна молба да изпрати определена сума пари чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд гражданин в Сърбия или съседна на България държава. Репортерска проверка на "Труд" установи, че засега няма задържани извършители, защото се оказва, че мошениците звънят от Сърбия и телефоните не могат да се проследят. Доскоро ало мафията звънеше от Румъния,но схемите били променени.