Рехав, но първи реален протест срещу миризмата
Рехав, но първи реален протест срещу миризмата / Радка Минчева

След стотиците коментари в интернет първи реален протест срещу неприятната миризма над града се случи в Разград. Беше рехав, но организаторите му не смятат да спрат дотук.

Малко след 9,00 ч. пред сградата на община Разград имаше 5 човека около плаката „Осигурете ни чист въздух“. Идеята за провеждането на събитието е на 49-годишния Николай Падалски. Той е от Русе, от 1 година живее в Разград и коментира, че според него градът не се управлява добре, а жителите му са недоволни, но апатични. Падалски има намерение да работи за промяна и двете ситуации.

„Това е една заспала община, нищоправеща община, не се усеща какво прави кметът 1 година, не е загрижен за града, няма изяви, решения, нещо, което да ме накара да кажа: „това е добро“. Не е това начина да се управлява община“ – заяви Падалски. По думите му хиляди са недоволните разградчани в интернет. „Недоволни са от въздуха, не могат да спят, не приемат това, но има страх и апатия, които искам да се ликвидират“ – каза още организаторът на протеста.

Падалски има намерение да поиска среща с кмета, областния управител и институциите, които контролират и измерват показателите на въздуха. Не бе разочарован от слабата подкрепа на протеста, тъй като признава, че е неразпознаваем за хората, но се надява в борбата за въздуха да се включат още хора, отдадени на каузата да се подобри дейността на общината и да се промени общественото мнение в Разград.

Междувременно се увеличава подкрепата за петицията в интернет, инициирана по същата тема – подписите в нея вече са 758.