Мародери задигнаха камбана от параклис в Смолянско
Мародери задигнаха камбана от параклис в Смолянско / Дарик архив

Мародери посегнаха на камбана на един от параклисите в смолянското село Стойките. За наглото посегателство съобщава кметът на родопското село. Според сигнала до полицията, камбаната за последно е била на мястото си в параклис "Св. Пантелеймон", който се намира в местността "Превала", землище на с. Стойките на 27 юли. Липсата е забелязана от човека, който дарил камбаната, която е с височина около 50 см, изработена от бронз, коментира кметът на с. Стойките Георги Георгиев.

„Не можем да кажем кога и как е станало, но който е посегнал, явно няма страх от Бога“, добави Георгиев. На този етап от селото не смеят да обвинят никого за постъпката, но отбелязаха, че в района вече има много външни лица.

Параклисът "Св. Пантелеймон" е построен през 2008 г., като издигането му е станало благодарение на няколко местни дарители. Освен камбаната нищо друго не е изчезнало от Божия дом.

Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при ОДМВР и РУ-Смолян и е образувано досъдебно производство, уточниха от пресцентъра на полицията. Щетите са в процес на уточняване, добавиха от МВР – Смолян.