Община Видин в открита дискусия за проектите в Инвестиционната програма
Община Видин в открита дискусия за проектите в Инвестиционната програма / Община Видин

При препълнена зала на Общинския съвет се проведе инициираната от кмета на Община Видин Огнян Ценков среща с общинските съветници, кметовете на кметства, кметските наместници и гражданите във връзка с представянето на инвестиционната програма по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. На нея присъстваха председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, заедно с негови колеги, проф. арх. Иван Никофоров (автор на проекта за пешеходната зона и площад „Бдинци“, реализиран в началото на 80-те години на миналия век), както и проектантският екип, изготвил инвестиционните проекти в рамките на проекта „Видин в следващия програмен период“.

Тези проекти са заложени в инвестиционната програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Видин 2014-2020 г., обясни Огнян Ценков. Той припомни, че обсъждането на обектите, които днес коментираме, започва още през 2011 г., когато е стартирало изготвянето на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Видин. Впоследствие са изготвени 7 броя инвестиционни проекти по проект „Видин в следващия програмен период“ и целият процес по планиране и програмиране завършва с разработването на Инвестиционната програма. През този период Община Видин е организирала 4 пресконференции, 4 работни срещи, 6 обществени обсъждания, взети са 6 решения от Общинския съвет и до момента всичко е одобрено от Управляващия орган на Оперативната програма.

След като представи проектите, заложени в инвестиционната програма, видинският кмет посочи, че във връзка с един от тях – за основната реконструкция на централната пешеходна зона в града, е получил писмо от Камарата на архитектите в България, в което се съобщава за постъпила подписка от гражданите на Видин и становище от Регионална колегия Видин. „Централното ръководство на КАБ Ви предлага съдействие за решаването на този обществен казус, като за целта проведем съвместна среща за обсъждането му“ – се посочва в писмото.

По време на срещата се проведе оживен дебат „за“ и „против“ подмяната на сега съществуващата настилка и необходимостта от основна реконструкция, която засяга също подземната инфраструктура. Спорът възниква, след като проектът вече е в процес на оценка, а инвестиционните проекти, които са неразделна част от проектното предложение, са одобрени от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013. Опонентите настояват, че площад „Бдинци“ в сегашния му вид е уникално архитектурно решение. В потвърждение на това твърдение бяха и думите на арх. Борислав Игнатов. Той каза, че може да се търси решение и консенсус, като се направи ремонт само на компрометираните участъци на площада и пешеходната зона и се изработи настилка от същите материали. Според представителите на Камарата ще се спестят средства по проекта, които могат да отидат за подобряване на градската среда на други обекти.

Главният архитект на Община Видин Ангел Недялков за пореден път обясни защо се налага пълна реконструкция на пешеходната зона. „Целта не е да унищожаваме нещо, което действително има стойност, а защото технологично се налага. Няма нито една сграда по цялото протежение на пешеходната зона, която да не е с наводнен сутерен, с некомпрометирани ВиК връзки. Пешеходната зона не отговаря на съвременните изисквания за противопожарна защита“.

Голяма част от сградите, разположени в зоната, са паметници на културата. Всички те са застрашени от влагата. На много места има сериозни пропадания. В подкрепа на това бяха показани пред аудиторията десетки снимки, регистриращи проблемите в централната част на града. „За да се направи цялата инфраструктура така, както трябва, на парче не става. Не вярвам да има инженер, който да каже противното. Това означава повече от 50 % разкритие на повърхността на пешеходната зона. Настилката трябва да се смени, не само защото ще подменяме инфраструктурата, а защото е компрометирана и като повърхност“ – бе категоричен арх. Недялков.

Той допълни, че проектът обхваща територията от Художествената галерия, включва зелените площи между нея и читалище „Цвят“ и стига до ул. „Райнина“, както и пространството (бивш паркинг) пред музей „Конака“,  продължава до Спортната зала и завършва при сградата на полицията. „Това означава, че обхватът е значително по-голям и с новия проект искаме да унифицираме и настилката, и да променим абсолютно всичко, което е под земята съобразно съвременните изисквания, да направим също и видеонаблюдение“ – допълни той.

Част от гражданите изказаха мнение, въпреки доводите, че трябва да се запази площада в сегашния вид и да се пренасочат пари към други обекти като сгради, свързани с културна дейност, улици в центъра на града, паркове и междублокови пространства.

Мнозинството в залата обаче подкрепи намерението на Община Видин да реализира посочените проекти в инвестиционната програма и да усвои предоставените средства по европейските програми.

Огнян Ценков благодари на участниците в срещата и заяви, че винаги е готов да изслуша мнението на хората и че проблемите трябва да бъдат решавани в открит диалог.