Лютеница за празниците на Димитровград готвят днес в Големия тиган
Лютеница за празниците на Димитровград готвят днес в Големия тиган / Дарик радио, Хасково, Архив

Приготвянето на внушително количество лютеница в Големия тиган на България, която ще бъде раздадена на граждани и гости на Димитровград в парк „Марица“ от 18 ч. е акцентът в програмата за празниците на града днес. Идеята се роди по Коледа, когато Големият тиган за първи път гостува в града и в него собственикът му- майстор Ангел Ангелов от Копривщица приготви 1 300 порции уникален юнашки кебап, който нарече димитровградски. За него бяха използвани 105 кг месо, 70 кг лук, 50 кг гъби, 25 моркови и по 20 грах и царевица, 5 л олио, 5 кг масло, черен пипер и сол на вкус, осигурени от дарители, а приготвянето му на огън продължи около 4 часа. В готвенето тогава се включи и кметът Иво Димов.

Лютеница за празниците на Димитровград готвят днес в Големия тиган
netinfo

За лютеницата, която ще бъде сготвена днес за димитровградчани, са осигурени 150 кг домати, 60 кг печени чушки, 40 кг патладжан, 30 литра олио, 1 кг черен пипер и 0,5 кг кимион, а работата по приготвянето й ще започне още сутринта с помощта й на доброволци.

 

 

Големият тиган е изработен от медицинска стомана с диаметър над 2 м. и до момента в него са приготвени близо 400 000 порции при различни фестивали, в които майстор Ангелов е участвал. При първото си гостуване в Димитровград разказа, че разполага и с 6 пъти по-голям съд, който събира 1,7 тона лютеница, като с него вече е участвал в балканските рекорди за най-голямата лютеница и се закани за рождения ден на Димитровград 2 септември да подобри резултата си.