Стефан Радев: Всеки ден водим битка за оцеляване
Стефан Радев: Всеки ден водим битка за оцеляване / община Сливен

Оздравителният план цели ефективност и повече резултати, заяви кметът на Сливен Стефан Радев. той добави, че ако се приемат мерките за финансова дисциплина, след три години за Сливен ще се говори като за една от добре управляваните общини в България.

"Ще се говори като за община, която може да покрива разходите си и която може да планира развитие. Предстои ни да направим реформа във всички сектори на общинското управление, за да търсим по-голяма ефективност, за да търсим ефективност от всеки лев, който плащат гражданите. В крайна сметка трябва да постигнем повече резултати за гражданите на община Сливен", каза още кметът.

Планът за финансово оздравяване на община Сливен започва с анализ на причините, които са довели общината до тежкото финансово състояние. Винаги в медиите на първо място сред общините по задлъжнялост е община Сливен. „Аз съм убеден, че гражданите на Сливен не заслужават такъв начин на управление, който да ги посочва винаги на последно място в страната. В момента ние вървим след събитията, гасим пожари. Истината е, че оцеляваме. Всеки ден е битка за оцеляване - да не спре осветлението, да не спре сметоизвозването. Искам да излезем от този режим на оцеляване и да мислим за перспективите, които предстоят пред общината и възможностите за нейните граждани", посочи Радев.

По думите на кмета поисканият безлихвен заем в размер на сума, която общината може да обоснове и да изпълни мерките, които са предвидени в плана и подобри финансовото си състояние, е една голяма възможност да не се връща на държавата.
„Заемът, който смятаме да поискаме, за да изпълним това задание, е малко над 17.5 милиона лева. Надявам се след 3 години, след успешното изпълнение на плана, да поискаме да получим, дай боже, съгласието на правителството да не го връщаме.

Предназначението на този заем е изцяло да платим натрупаните просрочени задължения на община Сливен за текущи разходи, за заплати, за улично осветление, за сметоизвозване, за функциониране на детски градини, за социалните услуги", каза още кметът на Сливен.