Соколът Фаруко със своя къщичка в крепостта Туида
Соколът Фаруко със своя къщичка в крепостта Туида / община Сливен

Волиера за сокола Фаруко беше изградена в крепост "Туида" в Сливен. Това стана възможно със съдействието на фирма "Напоителни системи"- Сливен.

Фаруко е вторият сокол в крепост "Туида", който е излюпен тази година и е закупен от развъдник. Другият сокол - Драко, пък живее в самостоятелна волиера, която е изградена от Община Сливен. „Управителят на Напоителни системи - клон Сливен - Пламен Иванов, разбра за новата птица, която се нуждае от дом и реши да ни помогне, за което сме му много благодарни. Бяхме планирали да изградим волиерата със средства от събрани дарения, но сега те ще послужат за друга инициатива", каза ръководителят на крепост "Туида" Мая Иванова.

Пламен Иванов заяви, че е впечатлен от крепост "Туида". "Смятам, че това може да бъде един от символите на Сливен и да възроди духа на гражданите. Решихме да помогнем на птицата, защото това е по силите ни и ще сме в помощ на екипа на "Туида". Добре да има все повече такива животни, които ще са интересни на туристите", смята той. Пламен Иванов е решил да организира тиймбилдинг за своя екип на крепост "Туида" на Димитровден. "Искаме да сме посланици за други граждани и фирми да направят подобно събитие", каза той.

Според Мая Иванова с животните духът е съвсем различен. "Ние, където и да отидем, ако сме без първия ни сокол Драко, всички питат къде е той. В програмите, които правим с ученици, включваме образователен момент да ги научим, че трябва да се обича природата, да не се вземат птиците от гнездата им. Показваме им различните видове грабливи птици, разказваме им за проблемите в природата с тях и изключително им е интересно", разказа Мая Иванова.

"Туида" e късноантична и средновековна крепост. Намира се на хълма "Хисарлъка" в североизточната част на Сливен, непосредствено до квартал ""Ново село". По проект на Общината крепостта беше реставрирана. Година по-късно мястото се превърна в желана туристическа дестинация.