Спортовете, в които са се състезавали първите олимпийци, са съществували дълго преди елините да свикат своя спортен форум.

Основателят на първите игри - Пелопс, бил с малоазийски произход. Според преданията той победил в регионално състезание по надбягване с колесници минойския владетел Ойномас и спечелил голямата награда - ръката на дъщеря му и цялото му царство.

Вижте олимпийските спортове, които водят началото си от древен Египет

Гребане

Гребането е било много полезно за живота в Египет, който е бил тясно свързан с река Нил. За разлика от съвременната техника на гребане, древните египтяни задвижвали и управлявали тесните си и дълги лодки от папирус, като последователно клякали и ставали в лодката, държейки греблото с две ръце.

Движението започвало при изправено положение, а гребецът сядал по време на дърпането върху пейка.

Битките на най-великия боксьр

Плуване

За народ, който живеел по бреговете на могъщата река Нил, плуването било не толкова удоволствие, колкото жизнена необходимост. По гърлата на съдове от ранните векове на историята на Египет ясно са изобразени плувци, чиято техника е много сходна с тази на съвременния кроул. Има дори отделен йероглиф, който представлява фигура на загребващ с лявата ръка плувец.

Често срещана находка в руините на дворцовите комплекси е басейнът с правоъгълна или квадратна форма и с дълбочина, подходяща не само за къпане, но и за плуване.

10 потенциални звезди на следващите Олимпийски игри (СНИМКИ)

Игра на топка

Игрите на топка били разнообразни и с правила, които трудно можем да възстановим днес. До нас са достигнали отделни артефакти, оставени при погребални церемонии, като дарове. Това са топки, изработени от различни материали. Били са плътни, ушити от кожени парчета и изпълнени с косми, прежда, плява, слама, вълна и др. Размерите им са от 3 до 9 см.

Бягане на писта

Фараонът извършвал ритуално бягане по време на празника Сед, за да докаже, че още има физически сили да поддържа космическия ред, да воюва и да управлява страната адекватно. Той тичал веднъж на три години, но поданиците му се забавлявали със състезания по-често.
Следи от писта за бягане са открити на територията на погребалния комплекс на фараона Джесире. Тя има дори точно обозначение за обръщане на посоката при бягане.

Вижте още във видеото