Министерски съвет отпусна 335 299 лв. за Сливен по Регионални програми за заетост
Министерски съвет отпусна 335 299 лв. за Сливен по Регионални програми за заетост / областна администрация Сливен

Министерски съвет на заседание прие изменение на Националния план за действие по заетостта през 2016 г. За Регионални програми за заетост в област Сливен средствата са 335 299 лв.

Регионалните програми за заетост се изпълняват от Агенцията по заетостта, областни и общински администрации, а партньори са представителните организации на работодателите и на работниците и служителите и други юридически лица. Основната цел е повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите.

Ще бъде осигурена заетост до 6 месеца на 2200 безработни лица общо за страната след регистрация като безработни в дирекция „Бюро по труда", съобщиха от областна администрация Сливен.

Програмите за заетост са насочени към безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.