Дамски хор „Библиофония“ с награда от международен конкурс
Дамски хор „Библиофония“ с награда от международен конкурс / Личен архив

Дамски хор „Библиофония" при Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора с диригент д-р Дончо Донев спечели първо място в категория Хорово изкуство, раздел Обработен фолклор на Втория международен форум „Културно наследство", който се проведе от 26 до 28 август 2016 г. в град Балчик.

Във форума участваха състави и индивидуални изпълнители от Украйна, Румъния, Молдова, Гагаузия и България. В конкурсната програма се състезаваха над 50 състава в три категории: Хорово изкуство, Танцово изкуство и Индивидуални изпълнители.
Конкурсът беше журиран от доц. д-р Елена Сименова, Пламена Цонева - част от екипа на фестивал „Варненско лято" и Галя Гавраилова - директор на национален фолклорен фестивал „Море от ритми".

Според директора на форума най-много са били участниците, избрали да се представят в категория Хорово изкуство, където въпреки голямата конкуренция, дамски хор „Библиофония" безапелационно грабна първата награда.
Още на балчишката сцена, по време на церемонията по награждаване, хорът на библиотекарите от града на липите получи покана за един от най-престижните фестивали в страната - „Варненско лято". Малко по-късно дойде и следващата покана за участие на състава в националния фолклорен фестивал „Море от ритми".

Това е първата изява на старозагорския хор на конкурсна сцена, а самата формация съществува само от 6 месеца. „Това е невероятен успех за нас" - каза диригентът на хора д-р Дончо Донев. Според него е прецедент състав с толкова кратка история да спечели токова престижна международна награда.
В Балик, старозагорският хор, съставен основно от библиотекари, се е представил по-добре от състави с дългогодишна история и многобройни участия и награди от български и международни конкурси.

Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора изказва искрени благодарности на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, на Общинския съвет, медиите и цялата старозагорска общественост, които подкрепиха мечтата на дамския хор, донесъл поредното признание на Стара Загора.