Кметът на Царево връчи почетен плакет на Иван Ценов
Кметът на Царево връчи почетен плакет на Иван Ценов / община Царево

Иван Ценов е първият жител на гр. Царево, които получи от кмета инж. Георги Лапчев почетения плакет на Общината. Младежът беше обявен за най-добрия математик в един от най-престижните университети в Бостън, Америка.

Наградата си, на името на Мартин Гутенберг, той получи след като е бил номиниран от професорите в катедра Математика в университета. Той е забелязан измежду останалите 8000 студенти, тъй като си е поставил амбициозната задача в рамките на четирите години от обучението си да завърши две бакалавърски степени- по математика и квантова физика плюс магистратура по математика.

Още от втория семестър на първата година от обучението си Иван е взел един от най-трудните курсове от магистърската степен с най-високата оценка А+. Вписан е в почетната листа на университета за високи академични постижения.

Разказва, че стимул да се занимава по-задълбочено с математиката получава след 3-ти клас, когато получава първата си двойка точно по математика и не може да се примири с това. В пети клас кандидатства в математическата гимназия в Бургас, където е първи по резултат сред учениците. Успоредно с това изучава пиано в Музикалното училище в Бургас.

В 6-ти клас влиза в Националния отбор по математика и се явява на световно математическо състезание в Тайланд, откъдето се връща с бронзов медал. Печелил е награди и от множество национални и регионални математически състезания и музикални конкурси.

Иска за в бъдеще да се занимава с наука. Още от следващата година ще работи изследователска работа с един от професорите и вече има предложение.